Вівсяний хліб готується дуже просто і без клопоту з розстоювання тіста. Цей хліб вийде навіть у тих, хто ніколи не мав справи з випічкою. Основу тіста для нього складають вівсяні пластівці. Такий хліб можна приготувати без борошна і дріжджів, але тоді він не буде пишним і повітряним.
Вівсяний хліб без борошна і дріжджів
- Яйця - 2 шт.
- Вівсяні пластівці - 3 склянки.
- Розпушувач для тіста - 1 пакетик.
- Йогурт без наповнювачів - 1,5 склянки.
- Сіль - 2 с. л.
- Волоські горіхи - 2 ч.л. (за бажанням).
- Кмин, кунжут, насіння соняшнику - 2 ч.л. (за бажанням).
Вівсяні пластівці змішати з яйцями і залишити на 10 хвилин, щоб вони розмокли. Додати йогурт, сіль і розпушувач, ретельно перемішати. Вмішати подрібнені волоські горіхи і насіння за бажанням. Форму для запікання вистелити пергаментом. Випікайте хліб 40 хвилин у розігрітій до 180° духовці.
Вівсяний хліб з борошном на воді
- Вівсяні пластівці - 150 г.
- Борошно - 400 г.
- Вода - 500 мл.
- Свіжі дріжджі - 25 г (або 8 грам сухих).
- Сіль - 0.5 чайн.л
- Соняшникова олія - 1 ст. л.
У великій мисці з'єднати пластівці, сіль і дріжджі. Залити суміш теплою водою і перемішати. Залишити на 20 хвилин для активації дріжджів і набухання пластівців. Борошно просіяти кілька разів і поступово вмішати в тісто, поки воно не загусне. Борошна може знадобитися менше або більше.
Форму для випікання хліба змастити соняшниковою олією. Викласти хліб у форму і розрівняти зверху лопаткою. Форму потрібно заповнити не більше, ніж наполовину, оскільки хліб ще підніметься. Хліб поставити в холодну духовку і тільки після цього включити її на 225°. Випікати хліб 30 хвилин. Після випікання дістати з форми, накрити рушником і залишити до охолодження.