
Пишна і ситна піца "Шкільна" знайома всім, хто харчувався в шкільних і університетських їдальнях. Така закуска в давні часи коштувала до 10 гривень і дуже швидко розкуповувалася. Звичайно, з Італією вона мала мало спільного, але дуже полюбилася школярам і студентам. Якщо хочете згадати смак дитинства, то пропонуємо приготувати вдома піцу "Шкільну" - рецепт доступний навіть для новачків в кулінарії.
"Шкільна" піца - рецепт з ковбасою і сиром
Інгредієнти:
- борошно - 500 г;
- вода - 250 мл;
- яйця - 1 шт.;
- вершкове масло - 30 г;
- сухі дріжджі - 7 г (або свіжі - 20 г);
- цукор - 1,5 стол.л.;
- сіль - 0,5 чайн. л.;
- ковбаса варена - 250 г;
- твердий сир - 150 г;
- кетчуп, майонез (за смаком).
За бажанням в піцу можна додати солоні огірки, помідори, цибулю та інші продукти.

Вершкове масло і яйце заздалегідь дістаньте з холодильника і нагрійте до кімнатної температури. У великій мисці для тіста змішайте теплу воду, цукор і дріжджі, залиште на 10 хвилин. За цей час дріжджі повинні активізуватися.
У дріжджову суміш вбийте яйце, всипте сіль і цукор. Поступово всійте борошно, одночасно розмішуючи тісто руками, щоб наситити киснем. В кінці вмішайте в тісто розм'якшене вершкове масло. Замішуйте тісто, поки воно не стане однорідним і не почне відставати від стінок. Муки може знадобитися більше або менше. Накрийте тісто рушником і поставте в тепле місце на 3 години. Щогодини обминайте тісто руками.
Розділіть тісто на однакові шматочки і скачайте кульки. Із зазначеної кількості продуктів вийде приблизно 8 кульок. Накрийте заготовки плівкою і залиште на 8 хвилин.

Ковбасу наріжте невеликим кубиком, а сир натріть на крупній тертці. Якщо використовуєте інші інгредієнти, то їх теж подрібніть.
Кульки тіста тонко розкачайте качалкою і викладіть на вистелене пергаментом деко. Змастіть тісто кетчупом. У центр піц викладіть ковбасу і посипте сиром, а краї залиште вільними.
Поставте піцу в розігріту до 200° духовку і випікайте 25-30 хвилин. Готову піцу за бажанням змастіть майонезом.
"Шкільна" піца без дріжджів
Інгредієнти:
- борошно - 350 г;
- кефір - 200 г;
- соняшникова олія - 1 стол. л.;
- сода - щіпка;
- сіль - щіпка.
У велику миску просійте борошно, зробіть поглиблення посередині і всипте сіль і соду. Невеликими порціями влийте теплий кефір і поступово замішуйте тісто. В кінці замісу додайте масло.
Замішуйте тісто, поки воно не стане м'яким і однорідним. Накрийте рушником і залиште настоятися на 30 хвилин. Далі готуйте "Шкільну" піцу за тим же рецептом, що і дріжджову.