Чому огірки мутніють і вибухають - що робити з ними / 1zoom.ru

Пора консервування в самому розпалі. Заготовки на зиму робляться одна за одною. І, само собою, найпопулярніша в наших краях консервація - це мариновані огірки. Солодкі і хрусткі огірочки - відмінна закуска під святковий алкоголь і пікантний інгредієнт у найпопулярніші новорічні салати.

Ось тільки що зробити, якщо надулися банки з огірками? Чому взагалі мутніють і вибухають огірки і як це виправити – розібрався УНІАН.

Чому вибухають банки з солоними огірками

Всьому виною мікроби. З цієї ж причини - потрапляння в блюдо бруду і шкідливих мікроорганізмів – мутніє розсіл в огірках. Набагато рідше причиною каламутного розсолу стає неправильний рецепт: якщо господиня, наприклад, вирішила використовувати йодовану сіль замість звичайної або лимонну кислоту замість оцту, як прописано в рецепті.

Відео дня

Що стосується мікробів, то вони могли залишитися як на стінках скляної банки, так і на самих овочах або прянощах (на суцвіттях того ж кропу, що додають в класичні мариновані огірки). Бруд може залишитися і на листках хрону або вишні, потрапити в розсіл разом із лаврушкой або часником.

Тому, якщо ви вирішили приготувати огірки, які не вибухають, треба:

  • стерилізувати тару дуже ретельно;
  • прянощі залишити відмокати в холодній воді довше (хоча б на півгодини);
  • скрупульозно мити овочі (теж можна потім залишити відмокати в холодній воді, причому навіть на всю ніч);
  • не використовувати в консервації м'які плоди огірків: зіпсовані м'які плоди часто й є причиною, чому стріляють банки з огірками.

Що можна зробити з огірками, які вибухнули

Перший варіант:

  1. Огірки промити під проточною водою низької температури і залишити в чистій холодній воді приблизно на п'ятнадцять-двадцять хвилин.
  2. Розсіл двічі перекип'ятити або зварити свіжий.
  3. Закрити огірки в оновленому розсолі по другому колу і закатати банки.

Другий варіант:

  1. Помутнілий розсіл злити і прокип'ятити протягом п'яти-восьми хвилин.
  2. Самі огірки в цей час тримати в крутому окропі так, щоб той повністю покривав овочі.
  3. У перекип'ячений розсіл додати пару ложок оцту.
  4. Злити окріп - і знову залити огірки оновленим розсолом. Щільно закатати.

Якщо огірки заграли, то підійде другий варіант із невеликим нюансом: у цьому випадку розсіл готують новий, але оцту туди додають на пару ложок більше.

Чи можна їсти каламутні огірки, якщо банка здулася

Без додаткової обробки - однозначно ні. У найкращому випадку це загрожує розладом шлунка, але можуть бути і більш серйозні наслідки.

Вживати в їжу можна тільки ті плоди, які не розм'якшилися, у яких зберігся нормальний запах і колір. Неушкоджені огірки можна додавати в розсольник або солянку, наприклад – тобто в страви, де вони пройдуть додаткову термічну обробку.

Читайте також: