Цикорій користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Цикорій - це багаторічна рослина, яка є основою недорогого напою. Продається він у вигляді порошку або пасти. Цикорій називають здоровою альтернативою кави, яка не підвищує тиск і корисна для травлення. Має цей напій і протипоказання.

Що таке цикорій

Цикорій - багаторічна висока трава з блакитними квітками-кошиками. Він повсюдно росте в Україні на полях і в лісах. Вперше вживати траву в їжу почали в Єгипті, потім почали вирощувати і в Європі. Напій виготовляють з меленого кореня.

Користь цикорію

Цикорій містить багато інуліну - корисної для кишечника клітковини. Чашка цикорію після їжі допоможе впоратися з тяжкістю в шлунку і стимулює травлення. Цикорій корисно пити при прийомі антибіотиків, оскільки він захищає мікрофлору. Напій корисний для шкіри і волосся, за що його цінують жінки.

Відео дня

Багатий цикорій також на інші корисні мікроелементи: бета-каротин, вітамін Е, фолієву кислоту, тіамін і рибофлавін. Ці речовини корисні для серцево-судинної та імунної системи, покращують уважність і обмін речовин.

Цикорій часто використовують як заміну кави. Напої схожі за смаком, але цикорій не підвищує тиск, не шкодить вагітним і годуючим жінкам. При цьому цикорій так само добре бадьорить і підвищує настрій, а ще коштує дешевше. Такий напій можна пити дітям.

Чим шкідливий цикорій

Цикорій не можна пити при сечокам'яній хворобі, варикозі, геморої. Цикорій - досить сильний алерген, тому його не можна пити алергікам. Особливо небезпечний напій для людей, які мають алергію на цитрусові. Здоровій людині цикорій не зашкодить.

Як правильно заварювати цикорій

Лікарі рекомендують пити цикорій після їжі або перед сном. Він притупляє відчуття голоду і сприяє міцному сну. Для приготування напою 1 ч.л. порошку або пасти цикорію залийте 150 г окропу. За бажанням в напій можна додавати цукор, молоко, морозиво, згущене молоко, вершки.

Вас також можуть зацікавити новини: