УНІАН публікує рецепти медовика - класичний і лінивий за 12 хвилин.
Торт медовик добре знайомий всім українцям з дитинства. Смак ніжних і солодких медових коржів доповнює кислуватий сметанний крем. Найскладніше в приготуванні цього торта - дочекатися, поки він настоїться. Медовик -ідеальний десерт на Медовий Спас, особливо якщо готувати його з освяченим в церкві медом.
Для коржів:
Для крему:
Для приготування тіста викласти в каструлю яйця, цукор, мед і вершкове масло. Поставити на невеликий вогонь і розмішувати суміш, поки цукор і масло не розтануть. Додати соду і швидко перемішати. Зняти з вогню і всипати в суміш борошно. Тісто має бути липким і не рідким. Залишити його на 10 хвилин.
Присипати стіл борошном і розділити тісто на однакові шматочки. За кількістю шматочків підготувати стільки ж листів пергаменту. Кожен шматочок тіста викласти на пергамент і дуже тонко розкачати качалкою. Проколоти виделкою в декількох місцях.
Випікати коржі 5 хвилин в розігрітій до 180° духовці. Можна випікати всі коржі відразу або по черзі. Щоб вони не пригоріли, поставте на дно духовки миску з водою.
Готові коржі обрізати за формою круглої тарілки. Обрізки залишити. Для крему збити сметану з цукром і розм'якшеним маслом. Зібрати торт з змащених кремом коржів. Обрізки коржів подрібнити в блендері і покрити крихтою торт зверху. Поставити торт в холодильник для просочення на ніч.
Для тіста:
Для крему:
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і розм'якшити до кімнатної температури. У каструлю викласти м'яке масло, мед, цукор і соду. Варити приблизно 5 хвилин на слабкому вогні. Коли мед вступить в реакцію з содою і почне пінитися, зняти масу з вогню і остудити.
В охолоджену суміш вмішати яйця, тепле молоко, сіль, ванільний цукор і борошно. Борошно обов'язково просіяти, інакше тісто може не піднятися. Замісити тісто, поки воно не стане однорідним і густим, як сметана. Вилити тісто в змащену маслом формою для запікання. Поставити в заздалегідь розігріту до 180° духовку. Випікати 30-40 хвилин.
Корж акуратно дістати і розрізати на 4 однакові частини. Для крему збити міксером сметану з ваніліном і цукровою пудрою. Змастити кремом коржі і боки торта. Готовий торт поставити в холодильник на ніч, щоб він просочився кремом.