Коли і як святкують Медовий Спас / depositphotos.com

Сьогодні православні віруючі відзначають перший із трьох літніх Спасів - Медовий Спас 2022 чи Маковій. Свято приурочене до початку іншої важливої події - в цей же день починається Успенський піст 2022. УНІАН розповість, як відзначався Медовий Спас у слов'ян і що з приводу цього свята говорить церква.

Також ми говорили про те, коли починається Яблучний Спас 2022 та що потрібно робити на Горіховий Спас 2022 наприкінці літа.

Чому називається Медовий Спас - історія 

"Медовий Спас" - це народна назва свята, де слово "Спас" - похідне від "спасати" або "запасатися". З давніх-давен вважалося, що саме з цієї дати можна збирати мед у вуликах і заготовлювати його на зиму. Те ж саме стосується горіхів і меду, саме тому Спасів три - Медовий, Яблучний і Горіховий. Ми згадували про це, розповідаючи, коли Спаси 2022.

Відео дня

Деякі історики пропонують альтернативні варіанти трактування назви, де "Спас" - скорочення від слова "спаситель", тобто, Ісус Христос. Друга версія свідчить, що "Спас" - це назва перших двох тижнів серпня у лексиконі древніх слов'ян.

У народі Медовий Спас ще називають "Маковій" - на честь пам'яті християнських мучеників Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла. У народному календарі значиться, що 14 серпня дозрівав мак - його збирали і використовували для приготування випічки або іншої продукції, так що, назву можна віднести і до цього історичного факту.

Третя назва свята - "Мокрий Спас" або "Спас на воді". Ці фрази з'явилися після того, як, згідно з легендою, в Константинополі виникла страшна епідемія. Позбутися від неї вдалося лише освяченням водойм, яке проводили за допомогою частинки хреста, на якому був розіп'ятий Син Божий. 

Що потрібно робити в Медовий Спас - традиції

Пасічники в цей день повинні зібрати мед з вуликів і віднести стільники до церкви на освячення, після якого частину залишали собі, а іншу частину - підношення священикам. 

У слов'ян була традиція, яка збереглася до сих пір - на Мокрий Спас потрібно було ходити до водойм і купатися в них всією сім'єю. Такий ритуал обіцяв міцне здоров'я і благополуччя на весь рік. Примітно, що після Спаса на воді купатися в річках і озерах вже не можна - вода починає зацвітати і стає більш прохолодною.

На Маковія господині здавна збирали мак, освячували його в церкві і готували з нього булочки або пироги. У сучасному світі ця традиція також дотримується, але мак можна купити в магазині - від цього суть обряду не зміниться.

Медовий Спас для православних віруючих - привід сходити до церкви, після чого люди збираються вдома всією сім'єю і готують святкову вечерю. Сідають за стіл, читають молитви і дякують Богові, а потім кожен член сім'ї повинен загадати бажання і з'їсти ложку меду. Вважається, що тоді все, що ви задумали, обов'язково збудеться.

Що не можна робити на Медовий Спас 2022

Крім традицій, у цього свята, як і у будь-якого іншого, існують свої заборони. Утримайтеся від наступних дій, щоб не розгнівати Бога:

  • не сваріться і не пліткуйте;
  • не працюйте в городі;
  • не прибирайте в будинку, не періть білизну;
  • не займайтеся рукоділлям;
  • не відмовляйте в допомозі нужденним;
  • не влаштовуйте гучних застіль.

Найкраще, що ви можете зробити в цей день - це сходити в храм. На Маковія в церкві святять мед, випічку з маком і букети з трав, які називаються "Маковійчики". Аконіт, чебрець, чорнобривці і мак - обов'язкові рослини для такого букета, додатково можна додати лікарські трави.

Вас також можуть зацікавити новини: