
Торт "Наполеон" безумовно входить до трійки найпопулярніших домашніх десертів. Рецепт тортика нехитрий - всього лише заварний крем між шарами тіста. Але яке ж це смачне поєднання! А якщо коржі злегка пригорять - торт стане навіть смачніше. Урізноманітнити смак "Наполеона" можна горіхами, сухофруктами або улюбленими ягодами.
"Наполеон" з заварним шоколадним кремом
Тісто:
З склянки борошна
250 г маргарину
200 г сметани
½ Ч. л. соди
1 ст. л. лимонного соку
Борошно посікти з маргарином ножем, додати соду, погашену лимонним соком, після цього влити сметану, все змішати, зліпити ковбаску і покласти в морозилку на 40 хв. Потім розділити на 10 частин. Кожну частину тонко розкачати, обрізати по формі і випекти в духовці при температурі 250 градусів до золотистого кольору.
Крем:
125 г цукру
3 яйця
45 г борошна
щіпка солі
0,5 л молока
2-3 ст. л. какао
ванільний цукор
Відокремити жовтки від білків. Збити яєчні жовтки з цукром і сіллю. Поступово вмішати борошно і какао. Гаряче молоко влити тонкою цівкою в суміш, постійно помішуючи. Перелити суміш у каструлю і нагріти на середньому вогні при постійному енергійному помішуванні до закипання. Зменшити вогонь і варити 2 хвилини. Крем остудити, періодично помішуючи. Білки збити в міцну піну і акуратно ввести в остиглий крем.
Коржі промазати кремом, зверху посипати крихтою від коржів.

"Наполеон" з заварним кремом без масла
Для коржів:
2,5-3 ст. борошна;
200 г маргарину;
0.5 ст. води;
2 ст. л. оцту 9%.
Для крему:
2 літри молока;
14 яєчних жовтків або 7 яєць;
2 ст. цукру;
3-4 ст. л. борошна;
2 уп. ванільного цукру.
Читайте такожРецепти з курячої печінки: що можна швидко приготувати з дієтичного продуктуЗаморожений маргарин натерти на тертці. Додати борошно, оцет і воду. Замісити м'яке, еластичне тісто. Поставити тісто в холодильник на годину. Охолоджене тісто розділити на 18-20 кульок. Кожну кульку дуже тонко розкачати. Проколоти корж виделкою по всій поверхні. Випікати до повного висихання і підрум'янення коржа.
Крем:
Змішати цукор, жовтки, борошно, ванільний цукор. У масу з жовтками влити гаряче молоко, ретельно перемішати. Довести суміш до кипіння, постійно помішуючи.
Змастити коржі остиглим кремом, і відправити торт в холодильник на ніч.
Наполеон "Домашній"
500 г маргарину
5 склянок борошна
3 склянки молока
2 ст. ложки олії
1 яйце
2 склянки цукру
ванілін
500 грамів вершкового масла
Заморожений маргарин потерти на велику тертку, додати борошно, 1 склянку молока і рослинну олію. Добре вимісити тісто, розділити на 10-12 частин, скачати кульки, загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник на 1 годину. Потім тонко розкачати кожну кульку. Випікати коржі на пергаменті.
Для крему змішати 2 склянки молока, 1 яйце, ванілін, 1 ст. ложку борошна, 1 ст. ложку цукру. Варити на маленькому вогні до консистенції манної каші, зняти з вогню та остудити. 500 гр. розм'якшеного вершкового масла розтерти до білого кольору з 2 склянками цукру і поступово додати заварений крем. Збити міксером.

"Наполеон" на пиві
Тісто:
250 г маргарину
2 ст. г борошна,
0,5 склянки пива
Крем:
300 г молока
1 ст. цукру, ванілін
200 г вершкового масла
Маргарин і борошно (залиште 1/3 склянки) порубати ножем в крихту. Додати пиво і борошно, що залишилося. Замісити тісто. Розділити на 8 частин і прибрати в холодильник.
Для крему 300 г молока виливаємо в каструлю, додаємо склянку цукру. Варити 40 хвилин, в кінці додати ванілін. Готову масу охолодити. Розм'якшене вершкове масло трохи збити, додаючи по ложці молочної маси.
Коржі тонко розкачати, вирізати форму, наколоти виделкою і випікати до готовності близько 5-7 хвилин при 180 градусах.
Зібрати торт, промазуючи кожен шар кремом. Витримати його 3 години при кімнатній температурі, а потім прибрати в холодильник.