"Празький торт" (або "Прага") можна сміливо назвати одним із найпопулярніших десертів.
У класичному варіанті цей торт складається з трьох шоколадних бісквітних коржів, ніжного масляного крему з какао і шоколадної помадки. Нині ж торт може являти собою мікс із світлих і шоколадних коржів. Те ж саме стосується і крему.
Ці ласощі мають чудовий смак, тонкий аромат і приємну текстуру. Насичено шоколадний "Празький торт" виходить ніжний і таким, що просто "тане" у роті.
"Празький торт"
Для бісквіта
- Борошно - 116 г
- Цукор - 151 г
- Масло вершкове - 38 г
- Какао-порошок - 23 г
- Яйце куряче - 6 шт.
Для крему
- Масло вершкове - 199 г
- Какао-порошок - 9,3 г
- Жовток яєчний - 1 шт.
- Вода - 21 мл
- Молоко згущене - 120 г
- Ванілін – 1,5 г
Для глазурі
- Шоколад темний - 100 г
- Масло вершкове - 100 г
Для просочення
- Цукор - 100 г
- Вода - 115 мл
- Коньяк - 80 г
Для обмазування
- Джем абрикосовий - 60 г
Борошно змішати з какао. Відокремити жовтки від білків. Дуже ретельно збити жовтки з цукром, до пишного і світлого стану.
У білки цукор вводити за два рази: перший раз – коли вони повністю побіліють, другий раз – коли вони почнуть підходити до "м'яких піків". Збити білки до "твердих піків".
Застелити дно форми пергаментом, намастити дно і боки вершковим маслом.
Тепер треба все швидко змішати й акуратно розмішати, щоб не вбити "легкість". Вводити жовтки в білки слід за два рази.
Тепер треба ввести борошно з какао. Наприкінці додати вершкове масло, розтоплене і охолоджене до кімнатної температури. Швидко розмішати, і спритно перекласти тісто в форму для випікання.
Відправити форму в розігріту до 200°С духовку і випікати рівно 30 хвилин. Готовність перевіряти за допомогою дерев’яної зубочистки чи сірника. Важливо не перетримати тісто. Готовий бісквіт вийняти з духовки, дати охолонути 20-30 хвилин і зняти форму. Загорнути в плівку і залишити мінімум на 8 годин. Зрізати з бісквіта верхню скоринку та розрізати його на 3 рівних за товщиною коржі.
Готувати крем для торта слід на водяній бані. Змішати жовток з водою, ретельно розмішати і ввести згущене молоко. Відправити цю заварну основу на водяну баню й уварювати до густоти середньої сметани (приблизно 20 хвилин), постійно помішуючи. Потім охолодити.
Ретельно збити вершкове масло (кімнатної температури), і в два заходи ввести в нього заварний компонент. Наприкінці ввести какао та ванілін, гарно вимішати.
Збираємо торт. За рецептом "Прага" готується без просочення, але можна просочити кожен корж. Для цього з'єднати воду з цукром, прокип'ятити 5 хвилин, охолодити та ввести коньяк.
Читайте такожНіжний і повітряний бісквітний торт: як приготувати десерт із заварним кремом
Взяти нижній корж, викласти половину крему. Розрівняти крем й накрити другим коржем. Викласти другу половину крему і знову розрівняти. Накрити третім коржем.
Протерти абрикосовий джем через ситечко на верхній корж і тонким шаром розмазати.
Готуємо глазур. Розтопити шоколад з маслом на водяній бані (температура має бути не більш ніж 55°С) й добре розмішати.
Акуратно облити торт глазур'ю. Розрівняти лопаткою. Відправити в холодильник приблизно на 40 хвилин, щоб застигла глазур. Потім прикрасити торт на власний смак. Готовий торт варто потримати в холодильнику ще декілька годин.