Сметанник - простий і неймовірно смачний торт, який багатьом знайомий з дитинства. Ніжність повітряного бісквіта підкреслюється легкою кислинкою сметанного крему. Це ідеальний десерт до чаю для тих, хто не любить занадто солодкі торти.
Сметанник класичний двоколірний
Для тіста:
- Сметана - 500 г.
- Масло вершкове - 200 г.
- Яйця - 2 шт.
- Борошно - 3 склянки.
- Цукор - 2 стакан.
- Какао - 1 ст. л.
- Сода - 1 ч. л.
- Цукор ванільний за смаком.
Для крему:
- Сметана 30% - 1 кг.
- Цукор - 1 стакан.
- Цукор ванільний за смаком.
Для тіста яйця збити з цукром до пишної світлої піни. Додати сметану і розтоплене вершкове масло. Всипати просіяне борошно і соду. Перемішати тісто і розділити на дві однакові частини. В одну половину додати порошок какао.
Тісто вилити в круглі форми, вистелені пергаментом. Випікати 30 хвилин при 160 градусах. Готові бісквіти остудити і розрізати поперек. Для приготування крему збити жирну сметану з цукром і ваніліном. Змастити сметанним кремом верх коржів і скласти по черзі білі і коричневі коржі. Потім змастити кремом боки торта. Залишити на 30 хвилин, щоб сметанник просочився.
Сметанник на сковороді зі згущеним молоком
Для тіста:
- Борошно - 600 г.
- Сметана - 350 г.
- Цукор - 150 г.
- Яйця - 2 шт.
- Щіпка солі.
- Какао - 1 ч. л.
- Розпушувач для тіста - 10 г.
Для крему:
- Варене згущене молоко - 300 г.
- Сметана - 300 г.
Яйця збити з цукром до пишної піни. Додати сметану і дрібку солі, збити ще раз. Додати в тісто борошно, розпушувач і какао. Замісити густе тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто в холодильнику на 20 хвилин. Потім розкатати тонкі круглі коржі однакового розміру. Випікати з двох сторін на сухій сковороді.
Для тіста збити сметану зі згущеним молоком. Можна взяти менше згущеного молока, якщо любите не дуже солодкі десерти. Коржі остудити і змастити кремом. Зверху торт за бажанням прикрасити горіхами або крихтами печива.
Простий сметанник без випічки
- Цукор - 100 г.
- Кукурудзяний крохмаль - 25 г.
- Борошно - 40 г.
- Яйце - 2 шт.
- Сметана - 400 г.
- Масло вершкове - 150 г.
Для основи:
- Печиво - 300 г.
- Вершкове масло - 100 г.
У каструлю висипати цукор, ванільний цукор, борошно, крохмаль. Вбити яйця. Додати сметану і все перемішати. Поставити каструлю на середній вогонь і варити сметанний крем 10 хвилин, весь час помішуючи. В кінці варіння зменшити вогонь до мінімального.
Зняти крем з плити і відразу вмішати в нього розм'якшене вершкове масло. Охолодити крем до кімнатної температури. Печиво подрібнити в блендері, або покласти в пакет і розбити молотком. Розтопити вершкове масло для основи. Змішати гаряче розтоплене масло з печивом. Викласти в круглу форму, сформувати основу і бортики торта.
Прибрати форму з печивом на 15 хвилин в холодильник. Потім залити основу сметанним кремом і залишити на ніч в холодильнику. Готовий торт можна посипати крихтою печива або порошком какао.