Такі ласощі - хороша ідея і на святковий стіл, і до чаю або кави.
Слово "еклер" у перекладі з французької мови означає "блискавка". Існує версія, що таку назву ці тістечка отримали за здатність швидко збільшуватися в розмірі.
Еклери легко впізнати завдяки витягнутій формі. Роблять їх із заварного тіста, а начинка у них завжди солодка. Зверху еклери поливають глазур’ю, карамеллю або посипають цукровою пудрою.
Для крему
Молоко і воду налити у ківш або каструлю, додати масло, сіль та цукор, покласти на вогонь. Помішуючи, розтопити масло, але не доводити до кипіння, а чекати перших бульбашок.
Читайте такожНіжні заварні тістечка: як приготувати неймовірні профітролі із сирним кремом
Дати тісту трохи охолонути. По одному додавати у нього яйця, після кожного інтенсивно перемішуючи. Мішати можна як лопаткою, так і міксером. Кількість яєць може бути різною, це залежить від їхнього розміру та борошна – в результаті тісто повинно стати гладеньким, блискучим і трохи текучим.
Перекласти тісто у кондитерський мішок. Деко застелити пекарським папером. Відкинути еклери у вигляді тонких трубочок. За допомогою виделки вирівняти їхню форму.
Випікати еклери 30 хвилин, у попередньо розігрітій до 180°С духовці. Готові еклери охолоджувати на решітці.
Приготування крему. Збити варене і звичайне згущене молоко з маслом (продукти для крему повинні бути кімнатної температури). Збивати до пишного однорідного стану.
Еклери надрізати збоку гострим ножем. Перекласти крем у кондитерський мішок і наповнити ним еклери.
Для крему
У каструлі змішати молоко, воду та вершкове масло. Нагріти, дати закипіти й кип'ятити на повільному вогні 5-10 хвилин.
Вимкнути вогонь, додати в каструлю просіяне борошно, швидко розмішати. Мішати тісто добре, щоб воно було цілим шматком і відставало від стінок каструлі.
Коли тісто трохи охолоне, перекласти його в чашу комбайна. На повільній швидкості поступово починати вводити яйця по одному. Яєць може піти 4 або 5, все залежить від їхніх розмірів та якості борошна – потрібно дивитися за консистенцією тіста. Тісто має вийти глянсове, дуже гарної консистенції.
Викласти тісто у кондитерський мішок, застелити деко пекарським папером і видавлювати тісто смужками. Випікати у розігрітій до 200°С духовці 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 175°С і пекти ще 10 хвилин.
Для крему всі продукти повинні бути кімнатної температури. На повільній швидкості в комбайні змішати масло і варене згущене молоко. Потім додати коньяк і звичайну згущене молоко.
Готові еклери надрізати збоку і наповнити кремом.