Окрошка рецепт / фото ua.depositphotos.com

З наближенням жарких днів хочеться приготувати що-небудь легке і освіжаюче. Холодний суп з м'ясом і свіжими овочами - кращий варіант для першої страви в спекотні дні. Окрошку готують з дрібно нарізаних овочів, м'яса, ковбаси і свіжої зелені. Класичною основою для окрошки є білий квас, але суп також заправляють кефіром, сметаною, майонезом, мінеральною водою, огірковим розсолом.

Окрошка на квасі з ковбасою

  • Варена картопля - 5 шт.
  • Варені яйця - 4 шт.
  • Редис - 10 шт.
  • Огірок - 2-3 шт.
  • Варена ковбаса - 300 г.
  • Зелена цибуля, кріп - пучок.
  • Несолодкий хлібний квас - 1.5 л.

Зелену цибулю дрібно нарізати і викласти в миску, потовкти ступкою для виділення соку. З кропу видалити стебла, нарізати гілочки і додати до цибулі. Варену картоплю повністю остудити, очистити і нарізати кубиком. Ковбасу і варені яйця нарізати соломкою. Огірок і редис нарізати кубиком або натерти на крупній тертці. Всі інгредієнти викласти в каструлю, заправити квасом і посолити. Залишити в холодильнику на 30 хвилин і подавати на стіл. При подачі можна заправити окрошку сметаною. 

Рецепт окрошки / фото ua.depositphotos.com

Окрошка на сметані з яловичиною

  • Яєчний жовток варений - 2 шт.
  • Відварна яловичина - 400 г.
  • Огірок - 3 шт.
  • Редис - 5 шт.
  • Варена картопля - 3-4 шт.
  • Зелена цибуля - 1 пучок. 
  • Гірчиця - 3 ст. л.
  • Сметана або кефір - 500 г.
  • Вода - 1 л.

Жовтки і гірчицю змішати до однорідності. М'ясо, редис і огірки нарізати соломкою, а картопля - кубиком. Подрібнити зелену цибулю. Всі інгредієнти окрошки змішати і посолити, залити водою, додати гірчичну заправку з жовтком і сметану або кефір.

Читайте також інші рецепти:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram