З наближенням жарких днів хочеться приготувати що-небудь легке і освіжаюче. Холодний суп з м'ясом і свіжими овочами - кращий варіант для першої страви в спекотні дні. Окрошку готують з дрібно нарізаних овочів, м'яса, ковбаси і свіжої зелені. Класичною основою для окрошки є білий квас, але суп також заправляють кефіром, сметаною, майонезом, мінеральною водою, огірковим розсолом.
Окрошка на квасі з ковбасою
- Варена картопля - 5 шт.
- Варені яйця - 4 шт.
- Редис - 10 шт.
- Огірок - 2-3 шт.
- Варена ковбаса - 300 г.
- Зелена цибуля, кріп - пучок.
- Несолодкий хлібний квас - 1.5 л.
Зелену цибулю дрібно нарізати і викласти в миску, потовкти ступкою для виділення соку. З кропу видалити стебла, нарізати гілочки і додати до цибулі. Варену картоплю повністю остудити, очистити і нарізати кубиком. Ковбасу і варені яйця нарізати соломкою. Огірок і редис нарізати кубиком або натерти на крупній тертці. Всі інгредієнти викласти в каструлю, заправити квасом і посолити. Залишити в холодильнику на 30 хвилин і подавати на стіл. При подачі можна заправити окрошку сметаною.
Окрошка на сметані з яловичиною
- Яєчний жовток варений - 2 шт.
- Відварна яловичина - 400 г.
- Огірок - 3 шт.
- Редис - 5 шт.
- Варена картопля - 3-4 шт.
- Зелена цибуля - 1 пучок.
- Гірчиця - 3 ст. л.
- Сметана або кефір - 500 г.
- Вода - 1 л.
Жовтки і гірчицю змішати до однорідності. М'ясо, редис і огірки нарізати соломкою, а картопля - кубиком. Подрібнити зелену цибулю. Всі інгредієнти окрошки змішати і посолити, залити водою, додати гірчичну заправку з жовтком і сметану або кефір.
Читайте також інші рецепти: