Як приготувати солянку без м'яса, риби і ковбаси так, щоб її з'їли - читайте в матеріалі УНІАН.
Кажуть, що в збірній солянці має бути не менше трьох видів м'яса. Мовляв, тому вона і збірна, що кладуть у суп все, що є в холодильнику. А що робити, якщо в холодильнику немає м'яса? Або під час посту? УНІАН пропонує три рецепти пісної солянки.
Раніше ми давали рецепти солянки і заправки для солянки на зиму для економії часу.
Квашена капуста, оливки і каперси надають солянці кислувато-солоного смаку, а якщо додасте часник і кінзу, то отримаєте ще й пряну нотку.
Залийте квашену капусту окропом, через кілька хвилин злийте воду, капусту відіжміть. Протушкуйте на олії близько 10 хвилин, помішуючи. Додайте подрібнену цибулю і тушкуйте ще 5 хвилин. Покладіть томатну пасту і огірки, нарізані дрібними кубиками, протушкуйте ще 2-3 хвилини. Влийте бульйон, доведіть до кипіння, варіть 10 хвилин. Додайте промиті каперси (за бажанням) і оливки, нарізані кільцями. Варіть ще 5 хвилин. Покладіть давлений часник, подрібнену кінзу, посоліть і поперчіть. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню, накрийте кришкою.
Порада: якщо солянці дати настоятися півгодини, то її смак буде більш насиченим.
Спробуйте варіант такого супу з картоплею. Замість квашеної капусти покладіть свіжу, додавши солоних огірочків і огіркового розсолу.
Наріжте картоплю невеликими кубиками, моркву і гриби - соломкою, цибулю і огірки дрібно порубайте. Обсмажте цибулю і моркву. Всипте борошно, перемішайте і готуйте 1 хвилину. Томатну пасту розведіть в 100 мл гарячої води, додайте до цибулі з морквою, перемішайте і тушкуйте 2 хвилини. Обсмажте гриби на сильному вогні. Доведіть воду до кипіння, покладіть картоплю, варіть 7-8 хвилин. Додайте гриби, зажарку, капусту, огірки, огірковий розсіл, оливки і лавровий лист. Посоліть і поперчіть. Варіть солянку ще 10 хвилин. В кінці додайте скибочки лимона і подрібнену зелень.
Смачний, насичений і ароматний супчик виходить з різних грибів.
Сушені гриби замочіть в гарячій воді, щоб вони трохи розм'якли, потім злийте воду. Наріжте всі гриби великими шматочками. Печериці обсмажте на олії до золотистого кольору. Покладіть в каструлю гриби, додайте воду і сіль. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте, додайте томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. Додайте до грибів, доведіть до кипіння і варіть близько 5 хвилин. Доведіть до смаку соєвим соусом, покладіть оливки. Подавайте з шматочком лимона.