
Солянка - це дуже ситний і смачний суп з м'ясом, ковбасою і копченостями, який насичує на весь день. Особливість солянки в тому, що її можна готувати з будь-яких доступних інгредієнтів на кухні, і завжди буде смачно. Найпопулярніші продукти для солянки - це копченості, м'ясо, ковбаси, гриби, риба.
УНІАН розповість, як зробити готову заправку для солянки на зиму, і як приготувати сам суп.
Заправка для солянки на зиму
- Огірки свіжі - 700 г.
- Цибуля - 2 шт.
- Оливки без кісточки - 1 банка.
- Морква - 2 шт.
- Часник - 6 зубч.
- Пучок зелені.
- Цукор - 1 ст. л.
- Сіль - 1 ст. л.
- Оцет - 2 ст. л.
- Соняшникова олія - 60 мл.
- Перець чорний і червоний за смаком.
Цибулю нарізати великими кубиками, моркву почистити і натерти на крупній тертці. На сковороді розігріти олію. Обсмажити цибулю і моркву до готовності. Зелень дрібно порубати, огірки нарізати маленьким кубиком. Додати огірки і зелень в сковороду. Оливки розрізати навпіл і додати в сковороду. Додати оцет, сіль, цукор і перець, рубаний часник. Тушкувати все разом 10 хвилин під кришкою.
Гарячу заправку викласти в стерилізовану банку і закатати кришкою. Додавати в солянку за 10 хвилин до кінця готування. За бажанням в заправку також можна додати томатну пасту.
Солянка з беконом і яловичиною
- Сосиски - 100 г.
- Яловичина на кісточці - 350 г.
- Бекон - 70 р.
- Маслини - 50 р.
- Цибуля - 1 шт.
- Картопля - 4 шт.
- Селера - 50 г.
- Рослинна олія - 20 г.
- Кріп, петрушка за смаком.
- Маринований огірок - 1 середній.
- Томатна паста - 3 ст. л.
- Лимон - 4 колечка.
- Сіль, перець, спеції за смаком.
Цибулю нарізати півкільцями, картоплю і огірок - кубиком, селеру - соломкою, сосиски і маслини - кільцями. Відварити яловичину до готовності на слабкому вогні. Бульйон процідити, а м'ясо нарізати шматочками. У яловичий бульйон покласти картоплю і варити 10 хвилин.
Цибулю і селеру обсмажити на середньому вогні з олією до напівготовності. Викласти овочі в бульйон з картоплею. Додати в каструлю огірок, бекон, сосиски, яловичину і маслини. Варити 15 хвилин. Покласти томатну пасту, сіль і перець, посічену зелень. Варити ще 5 хвилин. Розлити солянку по тарілках і викласти в кожну тарілку часточку лимона.

Солянка рибна
- Філе сьомги - 250 г.
- Філе минтая - 100-120 г.
- Філе тілапії - 100 г.
- Огірки мариновані - 100 г.
- Оливки без кісточок - 1 банка.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Перець болгарський - 1 шт.
- Томатна паста - 1-2 ст. ложки.
- Лавровий лист - 1-2 шт.
- Перець, спеції, сіль за смаком.
- Петрушка свіжа - за смаком.
- Лимон - за смаком.
Сьомгу залити 1,5 літрами води, покласти лавровий лист і варити 25 хвилин. Цибулю дрібно нарізати, натерти моркву. Обсмажити моркву і цибулю на олії до готовності. Нарізати огірок кубиком. До овочів в сковороду додати томатну пасту і огірок, тушкувати 1 хвилину. Перець порізати соломкою.
Вийняти і нарізати сьомгу, процідити бульйон. Повернути рибу в бульйон, додати овочеву зажарку і варити 5 хвилин. Філе тілапії і минтая нарізати і покласти в суп. Додати оливки і зелень, варити ще 2 хвилини і вимкнути. Подавати солянку з часточками лимона.