Голодна кутя - рецепт на Водохресний святвечір / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Напередодні свята Водохреще традиційно готують останню кутю різдвяно-новорічних свят - голодну. Розповідаємо, чим вона відрізняється від багатої та щедрої, коли голодна кутя має стояти на столі та три варіанти приготування обрядової страви.

Водохресний Святвечір, другий Святвечір, Голодна кутя - це день напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє. За новим церковним календарем його відзначають 6 січня (за старим стилем - 19 січня), а голодну кутю готують 5-го числа (за старим стилем - 18 січня). 

Загалом у період святок готують три варіанти куті. Багата кутя (на перший Святвечір) має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло. Щедра кутя передбачає наявність масла або вершків, у неї потрібно додавати всього і побільше. Голодна кутя 6 січня також пісна і зазвичай готується тільки із зерна та меду. Річ у тім, що на перший і другий Святвечір діють заборони: 25 грудня (за старим стилем 6 січня) - останній день Різдвяного посту, а 6 січня (за старим стилем 18 січня) - одноденний піст. 

Відео дня

Найчастіше кутю готують із пшениці, рису, перловки, інколи - ячменю та булгура. Зерно в блюді символізує воскресле життя, а мед - солодкість майбутнього блаженного життя. Поруч із кутею на столі обов'язково має стояти узвар: вважається, що кутя - господиня, а узвар - господар. 

Голодна кутя - рецепт класичний

Інгредієнти:

  • пшениця - 1 склянка;
  • вода - 3 склянки;
  • олія - 1 ст. л.;
  • мед - 3 ст. л.;
  • сіль - дрібка.

За бажанням можна додати:

  • мак - 150 г;
  • родзинки - 100 г;
  • волоські горіхи - 100 г.

Переберіть, промийте та замочіть пшеницю на кілька годин. Зваріть, додавши сіль та олію. У готову пшеницю додайте мед.

Іноді в кутю також додають мак - його потрібно замочити в окропі, залишити на годину, а потім перетерти до появи "молочка", а також горіхи та родзинки - їх потрібно замочити в окропі на 20 хвилин. 

Голодна кутя з рису

Інгредієнти:

  • рис - 1 склянка;
  • родзинки - 100 г; 
  • кориця - за смаком;
  • цукор - 1 ст. л.

Залийте промитий рис холодною водою, доведіть до кипіння, відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Потім залийте знову водою і варіть до готовності. Злийте воду, охолодіть. Цукор розбавте невеликою кількістю води і додайте до рису, перемішайте. Додайте промиті й ошпарені окропом родзинки, корицю і знову перемішайте.

Голодна кутя на Водохреща з булгура

Інгредієнти:

  • булгур - 150 г;
  • сіль;
  • мед - 2 ст. л.;
  • мак - 1 ст. л.;
  • родзинки - жменя;
  • волоські горіхи - 2 ст. л.; 
  • кунжут - 1,5. ст. л.;
  • насіння льону - 1,5. ст. л.;
  • насіння соняшнику - 1,5. ст. л.

Промийте булгур, залийте водою в пропорції 1:2, посоліть, варіть протягом 20 хвилин - до м'якості. Промийте родзинки, додайте мак, залийте окропом на 10-15 хвилин. Додайте мед, перемішайте. З'єднайте готовий булгур і мед із маком і родзинками, додайте насіння кунжуту, льону та соняшнику, перемішайте. Посипте зверху подрібненими горіхами.

Узвар зазвичай готують із сушених яблук, груш або вишні, інколи кладуть у нього курагу, чорнослив і родзинки. Можна додати мед, але найчастіше напою достатньо солодкості сухофруктів.

Раніше ми розповідали, коли Водохреща відзначають у 2024 році та про його традиції і заборони.

Вас також можуть зацікавити новини: