Рецепт куті сподобається всім, хто хоче долучитися до давніх українських традицій.
Кутя - це головна різдвяна страва, яка символізує багатство нашої землі, зв'язок з предками і повагу до покійних. Традиційно кутю готують з ячменю, хоча можна також використовувати інші крупи. Заправляють кашу горіхами, маком і родзинками, а також часто заливають узваром.
Є три основних види такої каші: багата, щедра і голодна. Багата кутя пісна, але містить багато сухофруктів і меду. Її готують на Святвечір. Щедра кутя може містити вершкове масло і молоко. Її готують на Старий Новий рік (День святого Василя). Голодна Кутя подається на Водохресний Святвечір 18 січня і містить як правило тільки ячмінь і мед.
Щоб кутя вийшла смачною і розсипчастою, а також відповідала традиційним рецептом, потрібно знати кілька нюансів її приготування.
Після ознайомлення з нюансами можна приступати до приготування самої каші.
У таку кутю за бажанням можна додати будь-які сухофрукти чи цукати.
Інгредієнти:
Пшеницю краще замочити на ніч у холодній воді, хоча зараз в магазинах продається готова пшениця для куті, яка не вимагає запарювання. Ретельно промити крупу і залити водою у співвідношенні крупи і води 1:4. На 350 г пшениці потрібно 1,5 л води. Варити крупу 40-60 хвилин.
Мак залити гарячою водою на 15 хвилин, потім злити воду. Розпарений мак перетерти в кавомолці, ступці або в м'ясорубці. Горіхи викласти в пакет і подрібнити качалкою.
У велику миску викласти зварену і остиглу пшеницю, додати мак і горіхи. Заправити медом за смаком. Розбавити кашу до потрібної консистенції водою або узваром.
Для куті краще використовувати пропарений або довгозерний рис.
Інгредієнти:
Рис промити кілька разів. Родзинки промити, викласти на гарячу сковороду з олією і обсмажувати 5-7 хвилин. Це додасть куті незвичайний присмак. У процесі обсмажування додати в родзинки ложку цукру. Прибрати зі сковороди родзинки і на тій же олії підсмажити сухий рис. Він має стати злегка золотистим. Потім залити рис водою і варити до готовності (15-20 хвилин). У готовий рис додати родзинки і мед, закрити кришкою і залишити до охолодження. Готову кутю розбавити узваром.
Ця кутя готується без варіння за допомогою запарювання в термосі.
Інгредієнти:
Перловку промити і викласти в термос. Залити кашу окропом, закрутити кришку термоса і залишити на 4 години. Мак і родзинки залити окропом, залишити на 1 годину. Горіхи подрібнити ножем або качалкою. З маку злити воду, перемішати його з цукром і перебити в ступці або м'ясорубці до появи білого "молока". Злити воду з перловки і перемішати з родзинками, перетертим маком і горіхами. Заправити кутю медом і за бажанням розбавити теплою водою.