Святвечір 2024 / фото ua.depositphotos.com

Святвечір - це останній день перед Різдвом, коли ще дотримується Різдвяний піст. У це свято віруючі закінчують підготовку до Різдва та тілесно очищаються за допомогою посту. Традиційне українське меню на Святвечір складається з двадцяти пісних страв, головною з яких є кутя.

Назва свята походить від давньоруського слова "сочиво" - розмоченого соком насіння пшеничного зерна, яке нагадує сучасну кутю. Сочивом за старих часів пригощалися напередодні Різдва після появи першої зірки на небі.

Коли відзначають Святвечір-дата свята

Дата Святвечора залежить від того, відзначає людина Різдво 25 грудня або 7 січня. Святвечором називають останній день перед Різдвом - 24 грудня або 6 січня відповідно.

Відео дня

Нагадаємо, що 1 вересня 2023 року церква перейшла на новий церковний календар 2024. У ньому датою Різдва офіційно вважається 25 грудня, а Святвечора - 24 грудня. Проте багато православних за старою звичкою продовжать відзначати Різдво в січні.

Історія свята Святвечір

Оскільки Святвечір передує Різдву, віруючі цього дня згадують біблійні події перед народженням Ісуса. Згідно з Біблією, у це свято на небі з'явилася Вифлеємська зірка над місцем перебування Діви Марії. По ній волхви дізналися, де з'явиться на світ Син Божий.

Свято Святвечір українці відзначають з давніх-давен. З цього дня починається період під назвою Святки, що триває до Водохрещі.

Як відзначають Святвечір

Воцерковлені віруючі на Святвечір вдень відвідують літургію, а потім Різдвяну всенічну. Якщо немає можливості або бажання ходити до храму, можна помолитися Богу і сповідатися в гріхах вдома.

Діти та молодь на Святвечір ходять по домівках сусідів і співають колядки, а натомість отримують частування та монети. Також на Святвечір починають розігрувати вертепи - театральні сценки народження Ісуса.

У вечір Святвечора вся родина сідає за стіл. На святкову вечерю прийнято ставити дванадцять пісних страв - за кількістю апостолів. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя на Різдво і узвар. У давнину в це свято було прийнято відмовлятися від їди до появи першої зірки на небі.

Що не можна робити в Святвечір

Є кілька суворих заборон цього дня:

  • У Святвечір повинен дотримуватися суворого посту. Не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти, але можна їсти рибу.
  • Церква засуджує ворожіння на Святвечір, як і будь-якого іншого дня.
  • Це свято має бути світле і радісним, об'єднувати людей. Цього дня заборонено сваритися та лаятись матом.

Працювати по дому та прибирати на Святвечір можна і навіть потрібно, адже Різдво потрібно зустрічати в прибраному будинку.

Вас также могут заинтересовать новости: