Від класики до незвичайних поєднань - салати на Новий рік, які точно здивують гостей.
На свято завжди хочеться приготувати щось особливе - страви, які створюють настрій, збирають усіх за столом і дарують відчуття домашнього тепла. Смачні салати на Новий рік - це не просто рецепти, а маленькі традиції, без яких неможливо уявити головний зимовий вечір.
Ми зібрали добірку рецептів для атмосфери справжнього свята - легкі, соковиті й незвичайні та, звісно, "забута класика" з ноткою ностальгії.
Щоб салат вийшов яскравим, ситним і незабутнім, не обов'язково використовувати майонез. Навпаки - новорічні салати без майонезу розкривають смак інгредієнтів по-новому - соковиті овочі, фрукти, ароматні спеції і тонкі заправки перетворюють прості продукти на справжні святкові хіти. Господиня 2026 року - Червоний Вогняний Кінь - точно оцінить.
Цей салат чудово поєднується з більш важкими стравами - ідеальна знахідка для новорічного столу. Із зеленню, апельсинами, горіхами та гранатовими зернами, він стане чудовим варіантом для зимових свят.
Вам знадобляться:
Для заправки:
Апельсин почистити й нарізати часточками. Горіхи злегка обсмажити на сковорідці. Цибулю нарізати тонкими кільцями, гранат розібрати на зерна. Змішати листя салату, цибулю, апельсин і гранат.
Цей салат - справжня гармонія смаків, де м'яка, злегка підкопчена скумбрія чудово поєднується зі свіжими овочами. Червона цибуля додає легкої гостроти, а рукола - свіжий, пряний акцент, який робить страву незвичайною.
Вам знадобляться:
Скумбрію почистити, видалити кістки, натерти сіллю і запекти в духовці. Остудити і нарізати філе шматочками довільно, але дрібно. Нарізати томати, цибулю нарізати кубиками. Змішати з рибою, додати руколу.
Приготувати заправку з лимонного соку, олії та спецій і полити салат. Довести до смаку сіллю, акуратно перемішати.
Цей свіжий салат із капусти й овочів з ароматною заправкою швидко готується, виходить яскравим - і за текстурою, і за смаком - і його можна легко адаптувати під будь-які інгредієнти (яблуко, гранат або горіхи).
Вам знадобляться:
Для заправки:
Тонко нашаткувати капусту, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. Додати подрібнену зелену цибулю і зерна граната. Змішати інгредієнти заправки, залити салат, перемішати.
Салат, як у ресторані - це спосіб привнести в новорічний вечір трохи шику. Незвичайні поєднання, витончені соуси і красива подача перетворять будь-який простий стіл на святковий.
Несподіване, але гармонійне поєднання солодкого винограду і ніжного курячого м'яса. Після запікання виноград стає карамельним - разом зі свіжою зеленню і заправкою вони роблять страву насиченою і при цьому легкою.
Вам знадобляться:
Для заправки:
Курку запекти або обсмажити й тонко нарізати. Виноград також запекти протягом 10 хвилин за 180°С - він стане солодшим і м'якшим. Змішати салат, курку, виноград, посипати горіхами і полити заправкою.
Цей салат - у стилі курортних ресторанів на Середземному морі. Ароматний, сонячний, немов тарілка відпустки серед зими. Запечений перець надає глибини смаку, апельсин - свіжості, а червона цибуля - ледь вловимої пікантності.
Вам знадобляться:
Перець запекти в духовці, зняти шкірку, нарізати смужками. Апельсин очистити від плівок, нарізати часточками. Цибулю тонко нарізати півкільцями. Змішати перець, апельсини та цибулю із заправкою з олії та оцту.
Це класика американської кухні - салат придумали 1896 року для благодійного балу в легендарному готелі Waldorf-Astoria в Нью-Йорку. Салат досі подають як легку святкову закуску, а в оригінальному варіанті використовують майонез. Але його легко адаптувати, замінивши майонез на йогурт або сметану - смак залишається таким самим, а страва буде легшою та сучаснішою.
Вам знадобляться:
Для заправки:
Яблука нарізати кубиками, виноградини - навпіл, селеру - тонкими дугами. Горіхи підсушити на сковорідці або в духовці. Змішати йогурт із лимоном, медом, сіллю. З'єднати яблука, виноград і селеру, додати заправку, приправити сіллю і перцем. Посипати зверху волоськими горіхами і подавати на листках салату.
Ну який же Новий рік без олів'є! Класичні салати - це смак дитинства і свято, яке ми впізнаємо з першої ложки. Вони завжди створюють особливий настрій: теплий, домашній, по-справжньому новорічний. У нашій добірці немає "Олів'є" і "Шуби" - ви й самі їх умієте готувати, але є інша, перевірена часом і навіть, можливо, забута класика.
Старий-добрий салат радянських часів - із соковитими гранатовими зернами, ніжним курячим філе і свіжими овочами. Заправка зі сметани та йогурту замість важкого майонезу робить страву більш легкою і збалансованою.
Вам знадобляться (на 4-6 порцій):
Відварити курку і нарізати дрібними кубиками. Буряк, моркву і яблуко натерти на крупній тертці. На плоскому блюді викласти шарами: курка - яблуко - морква - буряк. Кожен шар злегка промащувати заправкою. Зверху посипати зернами граната. Салат можна викласти у формі кільця, що імітує браслет.
Ніжний, легкий і водночас святковий салат, де шинка ідеально поєднується з соковитою солодкістю ананаса. Чудовий варіант, щоб урізноманітнити новорічний стіл чимось знайомим, але незвичайним.
Вам знадобляться:
Нарізати шинку й огірки кубиками. Ананас нарізати дрібними шматочками, яйця натерти. Змішати всі інгредієнти із заправкою. Красиво викласти у вигляді кільця на святкову тарілку.
Його не можна назвати новорічною класикою пострадянського простору, але в останні роки цей салат відвоював собі місце неофіційної сучасної класики. "Цезар" готують багато господинь - він легкий, але ситний, і прекрасно доповнює будь-які страви на новорічному столі. І так - у нього багато варіацій.
Вам знадобляться:
Для заправки:
Нарізати хліб кубиками й обсмажити з роздавленим часником на невеликій кількості олії. Посолити та поперчити.
Філе курки посолити й поперчити, додати паприку, обсмажити на сковорідці або запекти в духовці. Нарізати тонкими скибочками. Змішати йогурт, гірчицю, лимонний сік і роздавлений часник. Додати олію, сіль і перець, перемішати.
Листя салату порвати, додати трохи заправки. Викласти грінки та курку, посипати тертим пармезаном.
Раніше ми також розповідали, що готувати на Новий рік 2026, щоб він приніс удачу.