Гарно на новорічному столі, зокрема, виглядатимуть ефектно оформлені порційні салати.
Салати є невід'ємним атрибутом будь-якого святкового столу, в тому числі й новорічного. Вони смачні, ситні, красиві, до того ж дуже часто оформлені у новорічному стилі або ж відповідно до того, рік якої тварини буде за східним гороскопом.
Читайте такожМеню на Новий рік 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
Хороша ідея на новорічний стіл – порційні салати, які готуються за допомогою спеціальних салатних кілець, адже це дуже зручно. Звісно ж, важливий святковий вигляд салату – його ефектне оформлення та подача.
Для оформлення
Овочі та яйця відразу поставити варити або зробити це заздалегідь.
Невеликими кубиками нарізати цибулю та мариновані огірки. Варену ковбасу нарізати такими ж кубиками, як огірки. Однак важливо залишити трішки, щоб вирізати рівне коло для оформлення морди бичка та ще вуха.
Варені яйця остудити й очистити, розділити на білки та жовтки. Білки потрібні для оформлення морди, тому поки відставити їх убік. Жовтки помістити в невелику піалу, розім'яти виделкою й додати майонез, перемішати.
Картоплю та моркву очистити, нарізати кубиками, додати до решти інгредієнтів. Салат посолити і поперчити. Додати в олів'є заправку і ретельно перемішати.
З отриманої маси викласти голову бичка. Якщо всієї маси буде багато, тому решту можна перекласти в невеликій салатник і подати до столу, прикрасивши свіжою зеленню.
Білки натерти на дрібній тертці. Покрити ними голову бичка.
Докласти вуха та морду з вирізаних шматочків ковбаси. Маслини розрізати навпіл і зробити ніздрі, очі та вії.
Ріжки найпростіше зробити з сиру, або ж зробити з хліба. Спочатку вирізати з хліба потрібну форму, а потім трохи підсушити на сковороді.
Картоплю, моркву та яйця відварити до готовності. Овочі остудити й очистити. Картоплю, моркву, яйця та плавлений сирок натерти на тертці.
Першим шаром викласти картоплю, її можна трохи посолити. Злегка змастити майонезом.
У консервованого лосося видалити кісточки, розім'яти виделкою, викласти на шар картоплі, поперчити. Теж злегка змастити майонезом.
Наступним шаром викласти натертий плавлений сирок. Далі викласти моркву.
Подальший шар – натертий білок курячого яйця, змастити зверху майонезом. І останній шар – натертий на дрібній тертці яєчний жовток.
Накрити харчовою плівкою салат і залишити на кілька годин просочитися. Перед подачею на стіл викласти на кожну порцію салату по 1 столовій ложці червоної ікри й прикрасити свіжою зеленню.
Картоплю заздалегідь відварити у "мундирах", щоб встигла охолонути. Потім очистити її від шкірки, натерти на великій або середній тертці.
Читайте такожКанапе на новорічний стіл: як приготувати смачні й оригінальні закуски
Печінку тріски звільнити від олії, викласти в мисочку, причавити виделкою, розбиваючи великі шматочки на дрібні.
Цибулю очистити, промити, настругати невеликими кубиками.
М'який плавлений сирок натерти на великій тертці.
Відварену моркву після охолодження очистити й натерти на великій тертці. Частину моркви залишити для прикрашання.
Викладати шари можна за допомогою формувального кільця, або самостійно надати салату круглої форми. Викладати салат слід у такій послідовності - картопля, печінка тріски, цибуля, сир, яйця та морква. Кожен шар, крім печінки, змастити майонезом. Деякі шари можна злегка присипати сіллю.
Відправити салат у холодильник на одну годину для просочення, накривши його харчовою плівкою.
Прикрашати салат перед самою подачею. Верхній шар присипати подрібненими жовтками. З моркви зробити 13 кілець для імітації "Новорічного годинника". 12 кілець викласти по колу, одне - в центр. З майонезу зробити на моркві цифри, або просто крапочки. Стрілки годинника вирізати зі шкірки огірка.
Для соусу
Для соусу влити в кухоль або будь-яку глибоку ємність оливкову олію, видавити часник, додати гірчицю та майонез, усе перемішати.
На плоске красиве блюдо викласти гіркою порвані руками листя салату, полити їх соусом. Далі додати грінки або сухарики.
Потім викласти відварну курку порізану кубиками, полити соусом,
Знову викласти салатні листя, грінки, курку, сир порізаний кубиками, полити все соусом.
Прикрасити помідорами та яйцями, посипати зверху тертим сиром.
Картоплю, моркву та цибулю нарізати тоненькою соломкою або натерти на дрібній тертці. Все окремо обсмажити до готовності. Викласти на серветки, щоб стік жир.
Нарізати яйця, огірки та курку, змішати зі смаженими овочами. Посолити за смаком. Приправити майонезом.
Викласти на тарілку гіркою, в середині зробити поглиблення. Посипати тертим сиром і покласти в центр перепелині яйця. Прикрасити кропом або листям салату.
Зварити буряк, картоплю, моркву та яйця. Очистити овочі, все окремо натерти на великій тертці.
Взяти стакани або інші маленькі прозорі піали. Першим шаром викласти картоплю. Слідом – шар моркви.
За потреби очистити оселедець від нутрощів, зняти шкіру і відокремити філе від кісток. Нарізати філе оселедця та цибулю на маленькі шматочки й викласти на моркву.
Далі викласти шар буряка, змастити майонезом і повторити всі шари – так буде смачніше.
Зверху посипати тертим яєчним жовтком, прикрасити цибулькою та зеленню, затягнути харчовою плівкою, покласти в холодильник на годину, щоб просочився.
Печериці - 250 г
Помідор (великий) - 1 шт.
Огірок (великий) - 1 шт.
Салат - 40 г
Кінза - 10 г
Перець болгарський - 1 шт.
Часник - 3-4 зубчики
Морква - 1 шт.
Соєвий соус - 1 ст. л.
Коріандр - 1-1,5 ч. л.
Червоний мелений перець - 1 ч. л. (або за смаком)
Сіль - за смаком
Олія - 3-4 ст. л.
Сік лимонний (оцет) - 1 дес. л.
Грибочки очистити і нарізати, якщо вони дрібні, то залишити цілими. Моркву натерти на корейській тертці. Помідори, огірки та перець нарізати кубиками.
Читайте такожЯскравий Грецький салат: як приготувати апетитну страву на святковий стіл
Додати до них моркву й смажити ще три хвилини: морква має злегка підв’янути, але залишатися альденте, а гриби зменшитися в обсязі, але не підгоріти.
Листя салату та кінзу ретельно промити. Порвати салат руками, порубати решту часнику, нарізати кінзу.
Всі підготовлені інгредієнти разом із грибами викласти у салатник. Додати часник, коріандр, червоний перець, сіль, лимонний сік або оцет.
Нагріти в сковороді олію до димку й відразу ж полити її на часник. Перемішати і можна подавати салат до столу.