Священик розповів, що зазвичай готують на День Святого Миколая.
Уже 6 грудня українці знову відзначать День святого Миколая за новим календарем. За старим стилем свято випадає на 19 грудня - на 13 днів пізніше.
УНІАН дізнався у священика Рівненської єпархії, бакалавра богослов'я Михайла Тищука, чи можна їсти м'ясо на День Святого Миколая і що взагалі кладуть на стіл у це свято.
За словами священика, у суботу, 15 листопада, розпочався піст перед Різдвом, а отже, у цей період святковий стіл зазвичай обмежений. Однак суворого припису щодо того, які саме страви мають бути на столі, немає.
"Страви мають бути простими, без м'яса та молочних продуктів, щоб підготуватися до Різдва Христового. Водночас вони мають залишатися приємними для людей і не перетворювати піст на фанатизм", - наголосив він.
Нерідко віряни готують святкове печиво, яке в народі називають "миколайчиками", щоб подарувати та роздати дітям. Оскільки дітям, особливо маленьким, дозволяється не дотримуватися посту, такі солодощі можуть містити молочні продукти та яйця. Решта страв перегукуються з різдвяними. Так, на столі часто опиняються пироги, узвар або вареники.
Ми підібрали кілька варіантів, що готувати на Миколая.
Цей знаменитий десерт варто хоча б раз спробувати, щоб назавжди закохатися. Для приготування потрібно взяти:
У мисці змішуємо борошно, соду, спеції, цукор, яйце, сметану та м'яке вершкове масло. Потрібно вимісити густе тісто. Накриваємо його рушником і прибираємо в холодильник на годину.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Тісто розкачуємо в пласт завтовшки близько 0,5 сантиметрів. Беремо формочки для печива у вигляді Святого Миколая і вирізаємо печиво.
На деко вистилаємо пергамент і змащуємо його олією. Викладаємо заготовки та випікаємо близько семи хвилин.
Коли печиво охолоне, збиваємо білки і порціями всипаємо до них пудру. Глазур нагадуватиме густу сметану. Використовуємо її, щоб прикрасити "миколайчики".
Якщо немає часу займатися випічкою печива, можна приготувати інше частування, яке дасть змогу не порушити обмеження. Зробити солодкий пісний пиріг простіше простого. Для нього беремо:
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Варення змішуємо з борошном і содою. Тісто має бути як густа сметана, тому орієнтуйтеся на консистенцію. Форму змащуємо соняшниковою олією і посипаємо манкою, щоб створити захисний шар.
Виливаємо тісто і посипаємо улюбленими горіхами. Випікаємо близько 20 хвилин. На готовність перевіряємо шпажкою або зубочисткою. Готовий пиріг перед подачею можна прикрасити цукровою пудрою.
Цю традиційну українську страву подають на багато свят. Для неї потрібно взяти:
Борошно перемішуємо із сіллю, вливаємо воду і замішуємо тісто. Важливо, щоб воно не було занадто тугим, а залишалося ніжним і м'яким. Накриваємо плівкою і залишаємо його відпочити приблизно на 45-60 хвилин.
У цей час натираємо моркву на тертці, а цибулю дуже дрібно ріжемо. Обсмажуємо їх на оливковій олії кілька хвилин. Третину засмажки відкладаємо. Капусту потрібно дрібно нашаткувати й тушкувати на соняшниковій олії з рештою овочів на повільному вогні. Готуємо її до рум'яності та приправляємо за смаком.
Коли начинка злегка охолоне, розкачуємо кружечки з тіста. Викладаємо на них начинку і формуємо вареники. Відварюємо в підсоленій воді п'ять-сім хвилин.
Подаємо пісні вареники з капустою з рештою зажарки.