У чому користь кавуна і яку незвичайну консервацію можна з нього зробити - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Саме тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить корисні речовини: вітамін С - 15% від добової норми людини. Вітаміни А, В3, фолієва кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Детально про те, в чому користь кавуна для здоров'я, ми розповідали раніше, а сьогодні поділимося чудовими рецептами на зиму.
Кавунову м'якоть нарізати кубиками, змішати в каструлі воду і цукор, довести до кипіння. Коли сироп закипить, додати в нього шматочки кавуна і зняти з вогню. Залишити кавуновий компот на 30 хвилин, вийняти кавунову м'якоть і викласти в стерилізовані банки. Сироп знову довести до кипіння, проварити 5 хвилин і розлити по банках і закатати.
Розрізати кавун на шматки, насіння вийняти, шкірку зрізати. Долити 0.25 склянки води і варити на плиті до розм'якшення шматочків (близько 45 хвилин). Натерти лимонну цедру, видавити сік, половину від вказаної кількості цукру висипати в кавуни. З цукру, що залишився, води і лимонів приготувати сироп. Акуратно ввести цедру в кавуни, потім вилити сироп і варити варення на слабкому вогні 30-40 хвилин до загустіння.
М'якоть кавуна нарізати шматочками, зрізати шкірку і дістати насіння. У блендері подрібнити кавунову м'якоть, відлити 300 мл і процідити через ситечко. Додати туди желатин, перемішати і залишити на 10-15 хвилин для набухання. Перелити масу в каструлю для варіння і поставити на плиту. Всипати цукор і лимонну кислоту, перемішати і довести до кипіння. З того моменту, як маса закипить, зменшити вогонь і готувати желе 8-10 хвилин.
Простерилізувати банки, зняти кавунову масу з вогню, додати набряклий желатин і ретельно перемішати до повного розчинення желатину. Вилити масу в підготовлені банки і закатати кришками.
Кавун вимити, зрізати шкірку, м'якоть разом з кісточками нарізати порційно. Потім викласти їх в підготовлену банку і залити окропом. Залишити на 15=20 хвилин, злити воду в каструлю, поставити її на вогонь. Додати парасольки кропу і дати покипіти 2-5 хвилин. У банку з кавунами додати сіль і цукор, залити укропной водою і влити оцет. Накрити банки кришками і закатати.