Корисні властивості кавуна / depositphotos.com

Традиційно на початку літа жителі України цікавляться, як вибрати черешню або полуницю, а в кінці те ж саме відбувається з кавуном і динею.

Спочатку розберемося в тому, що ж таке кавун. Деякі біологи стверджують, все-таки, ягода, але помилкова. Інші називають гарбузом, через приналежність до сімейства гарбузових. Незалежно від назви, кавун вважається одним з найбільш корисних продуктів, якщо вживати його в міру.

Чим корисний кавун

Чому кавун корисний / depositphotos.com

Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Саме тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить корисні речовини: вітамін С - 15% від добової норми людини. Вітамін А, В3, фолієва кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.

Відео дня

Як і будь-який інший продукт червоного кольору, кавун містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Це антиоксидант, який допомагає при хворобах серцево-судинної системи. Також лікопін допомагає при очних захворюваннях і корисний для профілактики онкології.

Цитрулін - речовина, яка міститься в кавунових кірках. Необхідно, щоб вивести з організму токсини. Крім того, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах.

Дієтологи кажуть, що кавун - хороший засіб для детокса. Він допомагає боротися з запорами і прискорює обмін речовин.

Шкода кавуна - кому протипоказаний

Кому протипоказаний кавун / depositphotos.com

Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. Калорійність низька (на 100 гр - 30 ккал), але глікемічний індекс (показник, який відображає вплив продукту на рівень цукру в крові) високий - 70-80 одиниць. В 100 гр кавуна може міститися 1-2 ч.л цукру. Цей момент пояснює, чому кавун сечогінний:

Читайте такожЩо приготувати з кабачків: добірка апетитних сезонних стравПісля того, як в кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують "сигнал" про те, що його потрібно вивести. Вимивається не тільки та рідина, що надійшла разом з кавуном, але і вся інша. Це загрожує зневодненням. Високий глікемічний індекс викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограм.

Кавунова дієта - поганий варіант для схуднення. 

Норма для здорової людини - 200-300 гр кавуна в день. Людям з цукровим діабетом варто ставитися до цього продукту обережно. Як і тим, хто має проблеми з нирками - якщо є камені, то вони можуть прийти в активність під напором рідини, що виходить. Те ж саме стосується і тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту або кишечника - якщо вже хочете купити кавун, то їжте його в рекомендованих кількостях.

Кавуни з нітратами - це не погано, вся справа в дозі. Нормою вважається 60 мг нітратів на 1 кг кавуна. Якщо ви з'їсте 1 шматочок такої ягоди, то нічого не станеться. Але, вживши половину кавуна, перевищите безпечну дозу мінеральних добрив і завдасте шкоди організму.

Як вибрати кавун і як його правильно їсти

Як вибрати кавун / depositphotos.com

Найкраще брати кавун середнього розміру без відколів і тріщин. Кірка повинна бути твердою і блискучою. Пляма на ягоді визначає місце зіткнення з землею. Колір його - жовтий або коричневий, але не білий. Вусики і плодоніжка - сухі.

Постукайте по кавуну - звук повинен бути дзвінким. Потім стисніть плід - почуєте хрускіт. Вдарте по кавуну - хороша стигла ягода видає вібрацію.

Не купуйте кавуни на узбіччях доріг - швидше за все, такі плоди не пройшли санітарний контроль. До того ж, ввібрали в себе важкі метали від проїжджаючих машин. Найкраще йти за ягодою в торгові павільйони, де кавуни продаються на лотках під навісом.

Перед тим, як їсти кавун, ретельно вимийте його з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з грунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.

Вас також може зацікавити: