Краффін - це незвичайний і модний десерт, гібрид маффіна (кексу) і круасана. Таку випічку часто готують в західних країнах на Великдень. Українці теж можуть замінити такою оригінальною випічкою звичні паски. Краффіни не потрібно покривати глазур'ю, щоб було видно ажурні завитки. Готуються вони з дріжджового тіста і шарів вершкового масла.
Краффін - традиційний рецепт
- Молоко - 220 г.
- Борошно - 700 г.
- Яйця - 2 шт.
- Яєчні жовтки - 4 шт.
- Цукор - 80 г.
- Ванільний цукор - 15 г.
- Вершкове масло - 200 г.
- Свіжі дріжджі - 40 г.
- Сіль - 1 ч. л.
- Ізюм, цукати за смаком.
Ізюм залити теплою водою. Можна залити коньяком, щоб було смачніше. Тепле молоко змішати з дріжджами і ложкою цукру. Залишити на 15 хвилин. На опарі повинна з'явитися шапочка. Яйця і жовтки збити міксером до густої піни. Розтопити половину масла. Другу половину масла залишити при кімнатній температурі.
Борошно просіяти в глибоку миску і зробити поглиблення в центрі. Вмішати в борошно активовані дріжджі, збиті яйця, розтоплене масло і сіль. Замішувати тісто 10 хвилин. Залишити тісто на 1 годину, щоб воно піднялося. Розділити тісто на 3 частини і скачати в кулі. Залишити на 15 хвилин.
Кожну частину тіста розкачати в тонкі пласт. Змастити пласт м'яким вершковим маслом, викласти родзинки і цукати. Згорнути в рулет. Розрізати рулет посередині майже до кінця. Одну частину рулету згорнути в спіраль. Другу частину загорнути зверху на першу. Викласти вироби в паперові форми для пасок і прибрати в тепле місце на годину.
Духовку розігріти до 200º. Випікати краффін 10 хвилин при 200º, потім 30 хвилин при 180º. Готовність тесту перевіряти зубочисткою. Чим менше краффін, тим швидше він випікається.