Корисні властивості чорниці залишаються навіть після теплової обробки, тому комплекс вітамінів ви отримаєте цілий рік.
Чорниця покращує зір, допомагає боротися з серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом. Звичайно, така ягода - не те ж саме, що курс лікування медичними препаратами, але користь організму вона приносить чималу. Детально про користь і шкоду чорниці, а також про те, як правильно її вибирати, ми розповідали у цій статті.
Варіант 1: Візьміть кілька маленьких контейнерів, ємність яких дорівнює одній порції чорниці. Промийте ягоди, просушіть їх і покладіть на дно контейнера рівним шаром. Відправте в морозильну камеру.
Варіант 2: Те ж саме, що і в першому випадку, тільки ягоди потрібно подрібнити блендером.
Варіант 3 (тут потрібен цукор): перебиваємо ягоди в блендері або комбайні, змішуємо з цукром і укладаємо на дно контейнерів.
Миємо чорницю, кладемо її у велику ємність. Заливаємо 330 мл води, розминаємо ягоди виделкою. Ставимо ємність на маленький вогонь, кип'ятимо. Варимо протягом 15 хвилин, охолоджуємо. Проціджуємо масу через сито.
Воду, що залишилася, разом з лимонним соком змішуємо, з'єднуємо з цукром і кип'ятимо 10 хвилин. Після того, як суміш почне загусати, додаємо чорницю і тримаємо на вогні ще 3 хвилини. Охолоджуємо сироп, розливаємо по пляшках і зберігаємо в холодильнику.
ВАЖЛИВО: термін придатності сиропу - 6 місяців.
Свіжі ягоди миємо і повністю розчавлюємо. Висипаємо масу в скляну ємність і додаємо цукор. Наливаємо 3 л води, на горловину пляшки намотуємо кілька шарів марлі і прибираємо суміш в прохолодне місце на три дні. В цей час почнеться процес первинного бродіння. Після закінчення трьох днів проціджуємо суміш.
Читайте такожЧудо-ягода: в чому користь і шкода чорної смородини і що з неї готувати
Після цього знову проціджуємо суміш і розливаємо по невеликих пляшечках. Зберігати їх найкраще в горизонтальному положенні.
Беремо каструлю, складаємо в неї ягоди. Засипаємо цукром і залишаємо на 2-3 години. Потім ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Розливаємо по банках і закатуємо.
Ягоди пропускаємо через комбайн або блендер, кладемо в каструлю, додаємо цукор, все перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин. В цей час розчиняємо пектин у воді і варимо на середньому вогні, помішуючи, до повного розчинення. Ставимо каструлю з чорницею на середній вогонь і доводимо до кипіння. Вливаємо пектин, прибираємо вогонь до мінімального і варимо 3-5 хвилин. Розливаємо по банках і закатуємо.