Варення з дині - рецепт / фото gastronom.ru

Варення з дині - кулінарна рідкість, хоча це вишуканий десерт із ніжним ароматом та незрівнянним смаком.

Готується таке варення на основі дині та цукрового сиропу. Часто у нього також додають лимонний сік, ягоди, ваніль, корицю чи імбир.

Варення з дині

  • Диня (м'якоть) - 500 г
  • Цукор - 200 г
  • Кардамон (коробочки) - 2 шт.
  • Бодян - 1 шт.
  • Лимон (сік і цедра) - 1 шт.

М'якоть дині очистити від шкірки, нарізати кубиками.

Читайте такожСонячні ласощі взимку: рецепти смачного варення з персиків

В емальовану посудину покласти м'якоть дині, цукор, насіння кардамону, очищені від коробочок, зірочку бодяну, цедру та сік одного лимона.

На повільному вогні довести варення до кипіння, постійно помішуючи, проварити до повного розчинення цукру, прибрати чашку з вогню й залишити остигати.

Наступного дня довести варення до кипіння на повільному вогні й проварити 5-8 хвилин. Через день ще раз довести варення до кипіння і проварити 5-8 хвилин.

Варенням можна ласувати одразу, а можна закрити на зиму. В такому разі у гарячому вигляді потрібно розкласти його в простерилізовані банки, герметично закрити й зберігати в темному місці.

Варення із дині з апельсином

  • Диня (м'якоть) - 1 кг
  • Апельсини - 150 г
  • Ваніль (стручок) - 1 шт.
  • Цукор - 750 г
  • Вода - 150 мл

Нарізати диню кубиками середніх розмірів.

Добре помити апельсин, щоб змити з поверхні шкірки всі шкідливі речовини. Тонким шаром зрізати з апельсина шкірку, намагаючись не зачепити білий шар, який додасть варенню непотрібну гірчинку. Дрібно нарізати цедру, а апельсин очистити й вичавити з нього сік.

Як приготувати варення з дині / фото foodandhealth.ru

У велику каструлю насипати цукор, налити воду і викласти нарізану диню. Додати апельсинову цедру та апельсиновий сік. Ванільний стручок поділити навпіл, відскребти насіння і додати його в каструлю з іншими інгредієнтами. Кидаємо туди ж половинки стручка.

Покласти каструлю на повільний вогонь, довести її вміст до кипіння, варити упродовж 50 хвилин, часто перемішуючи. Робити це найкраще дерев'яною ложкою.

Поки вариться варення, простерилізувати банки та кришки.

Готове варення гарячим розкласти по банках, закатати кришками і перевернути догори дном. Закутати пледом та залишити на добу остигати. Потім варення можна прибрати в комору або льох на зберігання.

Варення з дині та малини

  • Малина - 800 г
  • Диня (м'якоть) - 1500 г
  • Лимон - 2 шт.
  • Лайм - 1 шт.
  • Цукор коричневий - 200 г
  • Цукор - 1800 г

Лимони, лайм, диню та малину вимити й обсушити.

З лимонів і лайма зняти цедру, сік віджати. Цедру залити віджатим соком та засипати коричневим цукром, відставити на годину настоюватися.

Диню розрізати навпіл, очистити від насіння, нарізати на шматочки, видалити шкірку, а м'якоть нарізати невеликими кубиками.

Цедру з коричневим цукром перекласти у каструлю, залити 200 мл води, всипати решту цукру, перемішати й на середньому вогні довести до кипіння.

Читайте такожСолодкий ягідний смаколик на зиму: рецепти варення з чорної та червоної смородини

Висипати у киплячий сироп шматочки дині, знову довести до кипіння і варити впродовж 5 хвилин. Додати малину і проварити ще 5 хвилин, періодично знімаючи піну.

Дати охолонути, відставивши на 5-6 годин. Потім знову покласти на вогонь і варити з моменту закипання 20 хвилин. Дати охолонути і розкласти по стерилізованих банках, закрити кришками, зберігати у прохолодному місці.

Інші рецепти, які можуть зацікавити:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram