Малина користь / ілюстрація / REUTERS

Малина належить до напівкустарних сімейства Рожеві. Ягода росте в лісах, на берегах річок і розводиться в садах.

Ягоди малини з'являються на другий рік, але існують також "особливі" сорти малини. Ремонтантна малина здатна дати багатий урожай вже в перший рік.

Малину вживають і в свіжому вигляді, і заморожену. Свіжа малина добре втамовує спрагу, а також покращує травлення. Ягоди використовують для приготування різноманітних соків, желе, варення, вина, наливок.

Відео дня

Користь малини

Ягода містить велику кількість вітаміну С і не втрачає цілющі властивості після термічної обробки, тому вона незамінна при простудних захворюваннях.

Крім того, в малині міститься саліцилова кислота, яка має жарознижувальну дію. Тому малина по праву вважається "натуральним аспірином". Але на відміну від ліків, ягоди не подразнюють слизову шлунка.

Читайте такожЧорна смородина: корисні властивості ягоди та незамінні рецепти

До складу малини входить елагова кислота, яка запобігає виникненню запалень і знижує ризик розвитку раку. Ягода містить калій, магній, а також мідь — головний компонент більшості антидепресантів. Чим ще корисна малина? Вживання ягід здатне зміцнити імунітет і поліпшити колір обличчя. Малина допомагає в лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, завдяки протизапальним і знеболювальними властивостями.

Включення в раціон ягід здатне поліпшити апетит і позитивно впливає на живлення мозку і серцево-судинної системи — все через фруктозу і глюкозу, які містяться у малині.

Калорійність малини досить низька — 46 ккал, що дає можливість є її при схудненні без шкоди для фігури.

Шкода малини

Деякі ефірні речовини, які є в малині, можуть викликати алергічну реакцію. Тим, хто страждає на бронхіальну астму, виразку або гастрит також не рекомендуються є багато малини.

Крім того, ягоди можна їсти людям, які страждають на подагру та сечокам'яну хворобу.

Також не варто вживати малину при захворюваннях нирок — ягоди створюють додаткове навантаження, бо володіють сечогінним ефектом.

При вагітності та грудному вигодовуванні зловживати малиною не варто — це може спровокувати алергію у дитини.

Малина на зиму / фото ua.depositphotos.com

Як заготовити малину на зиму

Малина, перетерта з цукром

Малина, перетерта з цукром — одна з найбільш популярних і корисних заготовок на зиму. Для приготування заготовки необхідно перебрати ягоди, прибравши м'яті і зіпсовані. Потім обережно пересипати малину в солону воду. Якщо в ягоді є личинки шкідників, вони спливуть і малину легко можна буде очистити. Після цього ягоди потрібно ще раз сполоснути чистою водою і обсушити на паперовому рушнику. Далі необхідно засипати малину цукром і ягоди перетерти дерев'яним товкачем в скляному або емальованому посуді. На кілограм ягід, треба взяти кілограм цукру.

Перетерта малина повинна постояти близько години, після чого її потрібно перекласти в простерилізовану банку і закрити капроновою кришкою. Малина з цукром без варіння готова!

Варення з малини

Наливаємо в каструлю склянку води, ставимо на вогонь і засипаємо 1 кг цукру. Чекаємо повного розчинення цукру.

Коли вода почне закипати, поступово засипаємо в воду кілограм малини. Варимо малину 15 хвилин, періодично знімаючи піну.

Розливаємо варення в простерилізовані банки і закатуємо. Варення з малини готово!

Густе варення з малини на зиму

Ароматне малинове варення з пектином, який робить сироп красивим, густим і желейним.

  • Малина - 600 г
  • Цукор - 400 г
  • Пектин - 2 ст. л.

Щоб варення з малини або інших ягід зробити густим, його потрібно або довго уварювати, випарюючи вологу і згущуючи сироп, додати порошок-загущувач (агар-агар, пектин, желатин). При тривалому варінні губляться природні колір і аромат, насиченість, руйнуються вітаміни, а завдяки перерахованим сухим добавок час готування зводиться до мінімуму, рідкий сироп перетворюється в густий, початкові колір плюс смак-аромат зберігаються в повній мірі.

Плануючи приберегти густе варення з малини на зиму, стерилізуйте банки і кришки, додатково укутайте і повільно охолоджуйте, за бажанням киньте невелику щіпку лимонної кислоти.

Рецепт розрахований на 500 мл готового продукту.

Отже, для заготівлі густого малинового варення на зиму візьміть продукти за списком.

Ягоди без плодоніжок промиваємо холодною водою — спершу складаємо в миску з водою, щоб спливли можливі дрібні комахи, сміття, потім споліскують.

Засипаємо чисту малину цукровим піском, залишаємо на годину-півтори.

Періодично струшуємо, щоб швидше виділився сік і цукор почав розчинятися.

Малину з солодкою рідиною перекладаємо в жароміцну ємність, змішуємо з желюючою порошком і ставимо на верхній вогонь.

Кип'ятимо, іноді помішуємо і варимо після закипання 3-5 хвилин. Утворилася на поверхні густу рожеву піну знімаємо.

Розливаємо гаряче малинове варення по стерильним банкам, закриваємо. Густе варення з малини на зиму готово. Для тривалого зберігання остуджуємо, обгорнувши пледом. Переносимо в прохолодне приміщення або на полицю холодильника.

Охолоджуючись, варення з малини швидко густіє до желеподібної консистенції.