Біла квасоля - рекордсмен за кількістю алюмінію, бору, калію, кальцію, магнію і міді.
Крім того, бобові містять сірку, фосфор, залізо, вітаміни С, Е, К і групи В. Звичайно, в процесі консервації половина з цього переліку зникає, але ми знаємо кілька рецептів, використовуючи які, у вас вийде зберегти корисні властивості квасолі. Раніше ми розповідали про те, як консервувати перець на зиму.
Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально - на ніч). Промити, залити чистою водою і варити, поки бобові не розм'якнуть. Готовність можна зрозуміти за розміром - квасоля збільшується в діаметрі. Розвести томатну пасту в пропорції 1:3. Залити квасолю томатною сумішшю, посолити і тушкувати 30-40 хвилин. Спробувати на смак, якщо влаштовує - закатати в стерилізовані банки. Накрити теплою тканиною і залишити до охолодження. Таку консервацію можна зберігати в кімнаті.
Квасолю промити, просушити, нарізати шматочками, які зручно буде розмістити в банку. Взяти металеву ємність, налити в неї води, посолити і поставити ємність на вогонь. Коли вода закипить, покласти квасолю і варити 5 хвилин на середньому вогні. Воду злити, квасолю відкинути на друшляк.
Читайте такожАроматно-соковита тушкована капуста: як приготувати апетитну страву
Маринадом залити квасолю в банку, закатати кришками, накрити теплою тканиною і дати охолонути. Зберігати в прохолодному місці.
Квасоля промити і просушити, моркву і часник очистити. Стручки квасолі розрізати на 3-4 частини, скласти в каструлю і залити водою так, щоб вона повністю покривала бобові. Каструлю з квасолею поставити на вогонь до закипання. Після цього зменшити вогонь і варити 5 хвилин.
Моркву натерти, кріп і кінзу нарізати, квасолю відкинути на друшляк. З'єднати в мисці квасолю і морквою, посипати спеціями, додати сіль і цукор, влити оцет. Салат перемішати (краще руками), щоб овочі просочилися спеціями. Додати кріп і кінзу, часник видавити через прес. В кінці заправити салат маслом і перемішати.
Накрити салат кришкою і прибрати в холодильник на 40 хвилин. Таке блюдо можна подавати в якості холодної закуски, але можна і законсервувати. Розкласти його по банках, прикрити їх кришками, помістити в каструлю з окропом. Стерилізувати на маленькому вогні 30 хвилин. В кінці закатати кришками.
Квасолю промити і замочити на 10-12 годин (ідеально - на ніч). Болгарський перець промити, видалити насіння і плодоніжки, нарізати кубиками або соломкою. Баклажани помити, нарізати кубиками. Лук почистити, нарізати кільцями або кубиками. Моркву натерти на крупній тертці.
Помідори разом з часником пропустити через м'ясорубку або блендер. Покласти масу в каструлю, після закипання всипати сіль, цукор і влити олію. Проварити 10 хвилин, потім додати моркву, цибулю, перець і баклажани. Знову варити 30 хвилин. З'єднати квасолю з овочами, варити ще 20 хвилин. Влити оцет, дати суміші закипіти, вимкнути вогонь.
Розкласти масу по стерилізованим банкам, закатати кришками. Накрити теплою тканиною і прибрати в прохолодне місце.
Вас також може зацікавити: