Виноград - прекрасна основа для смачних салатів на свято і кожен день. Цей фрукт прекрасно поєднується майже з будь-якими продуктами і додає яскраву нотку в страву. Для салатів краще використовувати солодкі сорти винограду без кісточок, в ідеалі - кишмиш. Замість майонезу страву можна заправити йогуртом або сумішшю сметани з соєвим соусом.
Раніше ми розповідали, коли збирати виноград в саду і як визначити його стиглість.
- Салат з виноградом і крабовими паличками
- Салат "Тіффані" з виноградом, куркою і сиром
- Салат з виноградом і печінкою
- Салат з виноградом і тунцем
Салат з виноградом і крабовими паличками
- Виноград - 100 г.
- Крабові палички - 100 г.
- Консервована кукурудза - 100 г.
- Яйця - 2 шт.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль, перець за смаком.
Яйця відварити круто (10 хвилин) і відразу після варіння викласти в холодну воду. Крабові палички нарізати тонкою соломкою, а яйця - кубиком. З кукурудзи злити воду. З'єднати яйця з паличками і кукурудзою. Виноград розрізати навпіл і видалити кісточки, якщо є. Перемішати з іншими інгредієнтами. Заправити майонезом і посолити за смаком.
Салат "Тіффані" з виноградом, куркою і сиром
- Курячі грудки - 2 шт.
- Виноград - 300 г.
- Твердий сир - 200 г.
- Курячі яйця - 4 шт.
- Волоські горіхи - 0.5 скл.
- Майонез - 80 г.
- Сметана - 80 г.
- Каррі приправа - 1 чайн.л.
- Рослинна олія - 3 стол.л.
Курку нарізати уздовж великими шматками. Натерти курку сіллю і приправою каррі. Обсмажити грудки на сковороді на соняшниковій олії 3-4 хвилини з кожного боку. Остудити і дрібно нарізати м'ясо.
Виноград помити і розрізати навпіл. Вийняти кісточки, якщо є. Яйця відварити круто. При можна варінні додати у воду щіпку соди, щоб вони краще чистилися. Яйця і сир натерти на крупній тертці. Горіхи обсмажити на сухій сковороді і очистити від шкірки. Трохи подрібнити горіхи ножем або качалкою.
Змішати майонез зі сметаною, посолити і поперчити. Додати горіхи і перемішати соус. Викласти салат наступними шарами: курка, яйця, сир, виноград, сир, курка, яйця. Кожен шар змастити соусом і прикрасити салат зверху половинками винограду. Дати салату настоятися мінімум 5 годин в холодильнику.
Салат з виноградом і печінкою
- Куряча печінка - 400 г.
- Помідори - 3 шт.
- Виноград - 100 г.
- Листовий салат - 1 пучок.
- Оливкова олія - 2 ст. л.
- Соняшникова олія для смаження печінки - 1 ст. л.
- Мед - 1 ст. л.
- Соєвий соус - 1 ч. л.
- Борошно - 2 ст. л.
Помідори нарізати тонкими часточками, а печінку невеликими кубиками. Посолити і поперчити печінку. Обваляти в борошні і обсмажити на невеликому вогні на сковороді на соняшниковій олії 10-15 хвилин.
Для заправки змішати оливкову олію з медом і оцтом. Листя салату порвати руками і викласти в тарілку. На салат викласти помідори, виноград, теплу печінку і полити заправкою.
Салат з виноградом і тунцем
- Консервований тунець - 200 г.
- Яблуко - 1 шт.
- Виноград - 100 г.
- Зелена цибуля - 5 стебел.
- Волоські горіхи - 50 г.
- Майонез - 2 ст. л.
- Сіль, перець за смаком.
Яблуко очистити і натерти на крупній тертці. Виноград розрізати навпіл. Зелену цибулю дрібно порубати. Горіхи підсушити на гарячій сковороді без масла і порубати ножем. Злити рідину з тунця і розім'яти його виделкою. Змішати всі інгредієнти, посолити і заправити майонезом.