Яскраві та оригінальні салати з домашніми заправками чудово урізноманітнять раціон.
Салати без майонезу – одні з найбільш низькокалорійних і корисних. Замість нього салати можна заправляти рослинною, оливковою або кукурудзяною оліями, а також сметаною, йогуртом, бальзамічним оцтом, соєвим соусом, гірчицею і різноманітними білими соусами.
Насамперед слід приготувати сухарики. Хліб нарізати невеликими кубиками. У сковороду влити 2 столові ложки олії й обсмажити сухарики з усіх боків до хрусткого стану і золотистого кольору.
Читайте такожЯк варити перловку: рецепти смачної та поживної каші
У тій же сковороді розігріти решту олії, додати подрібнений зубчик часнику. Обсмажувати часник буквально 20-30 секунд, бо він дуже швидко пригорає.
Залити олією з часником сухарики і перемішати їх.
Помідори добре помити. Видалити у них плодоніжки й нарізати тонкими шматочками або кубиками. Додати до помідорів подрібнений зубчик часнику.
Сир натерти на тертці та додати до решти інгредієнтів.
Заправити салат сметаною. За потреби досолити. Все перемішати, перекласти у салатник. Подавати салат із сухариками, але додавати їх слід безпосередньо перед вживанням.
Курячу грудинку заздалегідь відварити у підсоленій воді та остудити.
Авокадо очистити від шкірки і кісточки, нарізати довільно невеликими шматочками. Викласти у миску, скропити лимонним соком і перемішати. Додати нарізаний огірок і нарізану кубиками курячу грудинку.
Для соусу змішати йогурт, посічену зелень, часник та гірчицю.
Заправити салат соусом та добре перемішати. За потреби посолити. Дати салату просочитися соусом 15-20 хвилин.
Для заправки
Помідори нарізати шматочками. Цибулю нарізати півкільцями.
Сир нарізати кубиками. З'єднати продукти в салатнику.
Петрушку та базилік нарізати великими шматочками. Додати оливки.
Змішати лимонний сік, рослинну олію та сіль. Залити салат заправкою. Все перемішати.
Курячу грудинку промити, обсушити й нарізати тонкими смужками або кубиками.
Читайте такожСмачний та ситний бігос: як приготувати неймовірну страву
Часник та цибулю очистити. Огірок, помідори, зелень, лимон та решту овочів обполоснути й обсушити серветками.
У сковороді нагріти невелику кількість олії. Курятину трохи посолити, посипати меленими перцями й обсмажити на середньому вогні, помішуючи (близько 10 хвилин).
Листя салату порвати руками довільними шматками. Цибулю нарізати півкільцями або трохи дрібніше, огірки невеликими кубиками, а помідори чері половинками або четвертинками.
Відправити у глибоку салатницю листи салату і консервовану квасолю. Додати остиглу курячу грудинку. Потім – помідори та огірки.
Приготування заправки. У глибокій чашці змішати рослинну рафіновану або оливкову олію, сік свіжого вичавленого лимона, сіль за смаком, пропущений через прес часник і мелені перці. Ретельно все перемішати.
Полити салат заправкою. Зверху посипати зеленню. За 5-10 хвилин до подачі салат перемішати.