Який соус можна використовувати замість майонезу і як приготувати заправку самостійно - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Наразі триває Петрів піст 2022, під час якого православні віруючі дотримуються багатьох заборон щодо харчування. УНІАН підкаже, що можна додати замість майонезу в салати і другі страви, а також як приготувати майонез пісний вдома з простих інгредієнтів.
Раніше ми складали докладний меню на Петрів піст.
Жовтки розтерти зі сметаною, додати інші інгредієнти. Збити блендером для утворення більш повітряної текстури. Подавати готовий соус до страв або заправляти їм салати. Краще не залишати соус в холодильнику, а кожен раз готувати новий.
Злити рідину з банки з квасолею, боби перебити блендером до стану пюре. Розрізати лимон навпіл, з однієї половинки злити сік, а всю м'якоть викласти в соус. Додати масло, гірчицю, сіль і перець, ще раз збити масу блендером.
Хрін і часник подрібнити, змішати зі сметаною, сіллю і перцем до однорідної маси. За бажанням можна додати подрібнену зелень. Поставити в холодильник на 30 хвилин, потім подавати до страв.
Рідина з банки вилити в чашу блендера, додати сіль, цукор, оцет і лимонний сік, ретельно збити. Продовжуючи збивати, тонкою цівкою влити 350 мл олії. Якщо ви бачите, що соус виходить занадто рідким - вливайте масло далі і регулюйте консистенцію. Враховуйте, що якщо ви використовуєте червону квасолю, то і соус придбає червонуватий відтінок.
Просіяти борошно в сотейник, влити 100-150 мл води і ретельно перемішати, щоб борошно повністю розчинилося. Додати воду, що залишилася. і поставити сотейник на середній вогонь. Після закипання варити соус 1 хвилину, помішуючи, до загустіння. Потім зняти з вогню і остудити при кімнатній температурі.
У чашу блендера віджати сік лимона, додати сіль, цукор, масло і гірчицю. Збити до однорідності, потім, частинами додаючи борошняну заварку, продовжувати збивати соус. Спробувати на смак, при необхідності додати ще сіль або перець. Зберігати готовий соус в холодильнику.
Горохові пластівці або горох залити водою і варити до готовності, потім збити блендером до однорідності. При необхідності додати води - маса повинна нагадувати густу сметану. Остудити, потім викласти з чаші блендера горох і вимити ємність.
Влити оливкову олію і викласти горохове пюре, дотримуючись пропорції: на 1 частину гороху 2 частини масла. Додати сіль, цукор, перець, гірчицю і оцет. Знову збити до однорідності, перевірити на смак - за бажанням доповнити рецепт спеціями.