Петрів піст 2022 - традиції та календар харчування / depositphotos.com

Петрів піст - один із найважливіших у році, але також і один з найбільш популярних. Його дотримуються багато віруючих людей, оскільки режим харчування, прописаний у ньому, не суворий, порівняно з тим самим Великим постом. Влітку православні віруючі, крім Петрова посту, дотримуються ще одного - Успенський піст.

Петровський піст присвячений дням святкування пам'яті святих Петра та Павла. Під час цього посту дозволено багато послаблень в їжі, наприклад, православні можуть вживати в їжу рибу. УНІАН розповість, як правильно поститися у Петрів піст у 2022 році.

Раніше ми складали докладний православний календар 2022 на червень.

Відео дня

Коли Петрів піст в 2022 році - дата

Початок посту залежить від свята Світлої Трійці - він завжди починається на другий понеділок після вшанування триєдності Бога. Трійця 2022 випадає на 12 червня (неділя), тому Петрів піст 2022 триває з 20 червня по 11 липня. Загальна тривалість посту - від 8 до 42 днів. Основна мета посту - підготувати віруючих до дня пам'яті святих Петра і Павла, який в 2022-му році відзначається 12 липня.

Історія і традиції Петрова посту

Перші згадки про цей пост датуються писаннями часів III століття, але тоді про святих Петра і Павла не говорили. Вважалося, що цього посту можна дотримуватися тим, хто з яких-небудь причин не зміг пройти Великий піст - великодній. У IV столітті Петро і Павло отримали статус одних і найбільш значущих християнських святих, тому і піст приурочили до їх дня пам'яті. 

Як правильно харчуватися в Петрівський пост - календар харчування

Згідно з легендою, Петро був сином рибалки, а тому в народі вважається покровителем рибалок. З цієї причини віруючим дозволено їсти рибу, але тільки не в середу і п'ятницю - в ці дні можна вживати тільки сиру їжу.

Докладний календар харчування на Петрів піст виглядає так:

Петрів піст 2022 - що можна їсти / Інфографіка УНІАН

У свята, які випадають на період посту, господині дотримуються традицій і готують "рибники" - пироги з відповідною начинкою. У понеділки можна гарячу їжу без масла, а в інші дні - масло, рибу, морепродукти і гриби.

Петрів піст 2022 - що можна і не можна робити

Православна церква склала ряд заборон, яких краще не порушувати в період очищення душі і тіла. У червневий Петрів піст не можна:

  • брати кредити і позичати гроші;
  • вінчатися і грати весілля;
  • працювати після заходу сонця;
  • шити, в'язати, рукодільничати;
  • зістригати волосся.

Також віруючим потрібно утриматися від прояву негативних емоцій, присвячувати більшу частину часу молитві і наповнювати своє єство благими думками і вчинками.

Вас також можуть зацікавити новини: