Петров пост у 2022 році / autogear.ru

Петрів піст починається за тиждень після Трійці і потрібен для підготовки до Дня пам'яті святих апостолів Петра і Павла. Меню на Петрів піст не містить таких обмежень у їжі, як, наприклад, під час Великого посту. Проте необхідно дотримуватися одного правила - відмовитися від м'яса, молочних продуктів і яєць, а в деякі дні - від риби.

Раніше УНІАН склав детальний календар харчування на Петрів піст. Триватиме він із 20 червня до 11 липня.

Відео дня

Плов із солодким перцем

Пісні рецепти

Таку страву полюбляє кожен із нас, ви можете сміливо приготувати її, як основну, у період Петрового посту:

  • рис - 100 г;
  • вода - 210 мл;
  • олія рослинна - 30 г;
  • перець солодкий стручковий - 50 г;
  • помідори - 50 г;
  • цибуля ріпчаста - 25 г;
  • зелень;
  • сіль.

Промити рис у гарячій воді та відкинути на друшляк. Висипати рис на деко, розподілити його по всій поверхні та підсушити в духовці. Полити рис олією, перемішати і смажити доти, доки не утвориться золотистий відтінок. Поставити закипати воду, підсолити її. Засипати в каструлю охолоджений рис, накрити кришкою, варити на невеликому вогні. У цей час вийняти насіння з перцю, промити його та нарізати шматочками. Почистити цибулю, обсмажити її на сковороді. Почекати, поки рис "набрякне", додати до нього перець і цибулю. Перемішати, накрити кришкою і поставити в духовку на 40-50 хвилин. Подавати порційно із зеленню.

Суп-пюре з помідорів

  • ріпа - 1-2 шт;
  • морква - 1 шт;
  • цибуля порей - 1 шт;
  • помідори - 10 шт;
  • рослинна олія - 2 ст.л;
  • борошно - 2 ст.л;
  • ½ склянки води;
  • сіль, перець.

Почистити моркву, цибулю і ріпу, помістити в каструлю, залити водою, посолити і варити 40 хвилин. Потім дістати овочі, протерти через сито або блендер. Бульйон процідити. Розігріти сковорідку, налити олію, помідор нарізати шматочками й тушкувати 20 хвилин. Потім його також подрібнити і з'єднати з овочами. Додатково на сухій сковороді обсмажити борошно. Овочеву масу влити в бульйон, потім додати туди борошно. Довести до кипіння, посипати зеленню. Подавати порційно з сухариками.

Пісне рагу з грибів

Що можна їсти на петрів піст / фото ua.depositphotos.com
  • макарони "спіральки" або "бантики" з твердих сортів - 200 г;
  • цибуля ріпчаста - 3 шт;
  • печериці - 500 г;
  • кукурудза консервована - 1 банка;
  • імбир - невеликий шматочок.

Відварити та промити макарони. Цибулю нарізати півкільцями, гриби - часточками. Обсмажити все разом. За 5-7 хвилин до готовності додати кукурудзу. Почистити та подрібнити імбир, додати в сковороду. Тушкувати рагу 10-15 хвилин. За бажанням можна замінити імбир на соєвий соус.

Пісний суп із рибою, горошком і помідорами

  • вода - 2 л;
  • хек - 700 г;
  • картопля - 3 шт;
  • цибуля - 1 шт;
  • помідори - 200 г;
  • рис - 800 г;
  • заморожений горошок - ⅔ склянки;
  • рослинна олія - 3 ст.л;
  • сіль, перець.

Рибу промити, помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, зняти пінку, викласти рибу на тарілку. Бульйон процідити і вилити назад у каструлю. Знову довести до кипіння, додати рис і картоплю кубиками. Варити, поки картопля не буде готова. Розібрати рибу, прибрати кістки та шкіру, додати в каструлю. На підігрітій сковороді обсмажити цибулю з олією. З помідорів зняти шкірку, додати до цибулі. Смажити 7 хвилин. Додати горошок, усі овочі помістити в каструлю. Посолити, поперчити. Варити доти, доки горошок не розм'якне. Подавати суп порційно з хлібом.

Пісні вареники з картоплею

  • Вода - 200 мл.
  • Сіль - 1 чайн.л.
  • Борошно - 600 г.
  • Цибуля - 4 шт.
  • Картопля - 8 шт.
  • Рослинна олія - 3 стол.л.

Воду довести до кипіння і трохи остудити. Висипати в миску або на стіл борошно з сіллю і зробити лунку посередині. Поступово вливати в борошно гарячу воду і замішувати тісто лопаткою. Коли тісто трохи охолоне, продовжити замішувати руками. Накрити тісто плівкою і залишити на 30 хвилин.

Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на олії до золотистого кольору. Картоплю відварити до готовності, злити воду. Додати в картоплю цибулю з олією, в якій смажився овоч. Долити трохи води з-під картоплі та зробити пюре. Посолити за смаком. Розділити тісто на однакові кульки й тонко розкачати. Зліпити вареники з картоплею. Варити 3-4 хвилини в окропі.

Вас також можуть зацікавити новини: