
Петрів піст починається за тиждень після Трійці і потрібен для підготовки до Дня пам'яті святих апостолів Петра і Павла. Меню на Петрів піст не містить таких обмежень у їжі, як, наприклад, під час Великого посту. Проте необхідно дотримуватися одного правила - відмовитися від м'яса, молочних продуктів і яєць, а в деякі дні - від риби.
Раніше УНІАН склав детальний календар харчування на Петрів піст. Триватиме він із 20 червня до 11 липня.
- Плов із солодким перцем
- Суп-пюре з помідорів
- Пісне рагу з грибів
- Пісний суп із рибою, горошком і помідорами
- Пісні вареники з картоплею
Плов із солодким перцем

Таку страву полюбляє кожен із нас, ви можете сміливо приготувати її, як основну, у період Петрового посту:
- рис - 100 г;
- вода - 210 мл;
- олія рослинна - 30 г;
- перець солодкий стручковий - 50 г;
- помідори - 50 г;
- цибуля ріпчаста - 25 г;
- зелень;
- сіль.
Промити рис у гарячій воді та відкинути на друшляк. Висипати рис на деко, розподілити його по всій поверхні та підсушити в духовці. Полити рис олією, перемішати і смажити доти, доки не утвориться золотистий відтінок. Поставити закипати воду, підсолити її. Засипати в каструлю охолоджений рис, накрити кришкою, варити на невеликому вогні. У цей час вийняти насіння з перцю, промити його та нарізати шматочками. Почистити цибулю, обсмажити її на сковороді. Почекати, поки рис "набрякне", додати до нього перець і цибулю. Перемішати, накрити кришкою і поставити в духовку на 40-50 хвилин. Подавати порційно із зеленню.
Суп-пюре з помідорів
- ріпа - 1-2 шт;
- морква - 1 шт;
- цибуля порей - 1 шт;
- помідори - 10 шт;
- рослинна олія - 2 ст.л;
- борошно - 2 ст.л;
- ½ склянки води;
- сіль, перець.
Почистити моркву, цибулю і ріпу, помістити в каструлю, залити водою, посолити і варити 40 хвилин. Потім дістати овочі, протерти через сито або блендер. Бульйон процідити. Розігріти сковорідку, налити олію, помідор нарізати шматочками й тушкувати 20 хвилин. Потім його також подрібнити і з'єднати з овочами. Додатково на сухій сковороді обсмажити борошно. Овочеву масу влити в бульйон, потім додати туди борошно. Довести до кипіння, посипати зеленню. Подавати порційно з сухариками.
Пісне рагу з грибів

- макарони "спіральки" або "бантики" з твердих сортів - 200 г;
- цибуля ріпчаста - 3 шт;
- печериці - 500 г;
- кукурудза консервована - 1 банка;
- імбир - невеликий шматочок.
Відварити та промити макарони. Цибулю нарізати півкільцями, гриби - часточками. Обсмажити все разом. За 5-7 хвилин до готовності додати кукурудзу. Почистити та подрібнити імбир, додати в сковороду. Тушкувати рагу 10-15 хвилин. За бажанням можна замінити імбир на соєвий соус.
Пісний суп із рибою, горошком і помідорами
- вода - 2 л;
- хек - 700 г;
- картопля - 3 шт;
- цибуля - 1 шт;
- помідори - 200 г;
- рис - 800 г;
- заморожений горошок - ⅔ склянки;
- рослинна олія - 3 ст.л;
- сіль, перець.
Рибу промити, помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, зняти пінку, викласти рибу на тарілку. Бульйон процідити і вилити назад у каструлю. Знову довести до кипіння, додати рис і картоплю кубиками. Варити, поки картопля не буде готова. Розібрати рибу, прибрати кістки та шкіру, додати в каструлю. На підігрітій сковороді обсмажити цибулю з олією. З помідорів зняти шкірку, додати до цибулі. Смажити 7 хвилин. Додати горошок, усі овочі помістити в каструлю. Посолити, поперчити. Варити доти, доки горошок не розм'якне. Подавати суп порційно з хлібом.
Пісні вареники з картоплею
- Вода - 200 мл.
- Сіль - 1 чайн.л.
- Борошно - 600 г.
- Цибуля - 4 шт.
- Картопля - 8 шт.
- Рослинна олія - 3 стол.л.
Воду довести до кипіння і трохи остудити. Висипати в миску або на стіл борошно з сіллю і зробити лунку посередині. Поступово вливати в борошно гарячу воду і замішувати тісто лопаткою. Коли тісто трохи охолоне, продовжити замішувати руками. Накрити тісто плівкою і залишити на 30 хвилин.
Цибулю дрібно нарізати й обсмажити на олії до золотистого кольору. Картоплю відварити до готовності, злити воду. Додати в картоплю цибулю з олією, в якій смажився овоч. Долити трохи води з-під картоплі та зробити пюре. Посолити за смаком. Розділити тісто на однакові кульки й тонко розкачати. Зліпити вареники з картоплею. Варити 3-4 хвилини в окропі.