Соус сацебелі на зиму / фото depositphotos.com

Кисло-солодкий соус сацебелі з пряними нотками ідеально підходить до м'яса, овочів гриль, шашлику або рибі. Головними інгредієнтами соусу є помідори, горіхи, часник і фруктовий сік або пюре. Справжній класичний сацебелі дуже відрізняється від соусів, які можна купити в українських магазинах. Пропонуємо вам приготувати справжній грузинський соус в банках, яким можна насолоджуватися всю зиму.

Соус сацебелі класичний з фруктовим соком і горіхами

  • Гранатовий, яблучний, сливовий або виноградний сік - 1 стакан.
  • Часник - 1 головка.
  • Цукор - 1 ст.л. з гіркою.
  • Кінза - маленький пучок.
  • Волоські горіхи - 100 г.
  • Гострий червоний перець - 1/3 стручка.
  • Спеції за смаком - чорний мелений перець, хмелі-сунелі, кмин, коріандр.
  • Сіль за смаком.

Горіхи обсмажити до золотистого кольору на сухій сковороді. Кінзу дрібно нарізати. Гострий перець очистити від насіння, почистити часник. Пропустити через м'ясорубку або перемолоти в блендері часник, гострий перець, кінзу, волоські горіхи. Всипати сіль, цукор і спеції, влити фруктовий сік. Довести сацебелі до кипіння і розлити по стерилізованим банкам. Спочатку соус буде рідким, але з часом стане густішим.

Сацебелі на зиму з волоськими горіхами

  • Помідори - 1 кг.
  • Часник - 100 г.
  • Кінза-невеликий пучок.
  • Волоські горіхи - 100 гр.
  • Курячий бульйон - 100 мл.
  • Спеції за смаком - зіра, хмелі-сунелі, шафран, чорний перець, коріандр.
  • Сіль, цукор за смаком.
  • Оцет - 1 ст. л.

Волоські горіхи підсмажити на розпеченій сухій сковороді. Зелень, горіхи, помідори і часник промити і пропустити через м'ясорубку. Додати сіль, цукор і спеції. Варити соус на середньому вогні 10 хвилин. Долити курячий бульйон і варити ще 5 хвилин. В кінці варіння додати оцет. Гарячий соус розкласти в стерилізовані банки і закрити стерилізованими кришками.

Відео дня
Сацебелі на зиму зі сливами / фото ua.depositphotos.com

Сацебелі на зиму з помідорів

  • Помідори - 1 кг.
  • Болгарський перець - 300 г.
  • Часник - 5 зубч.
  • Перець гострий стручковий - 1 шт.
  • Зелень (кінза, петрушка, селера) - 50 г.
  • Мелений коріандр - 1 чайн.л.
  • Сіль - 1 чайн.л.
  • Цукор - 2 чайн.л.

Помідори краще вибирати щільні і солодкі. Вимити помідори і крупно нарізати. Очистити болгарський і гострий перець від насіння і хвостика, почистити часник. Зелень промити і обсушити. Подрібнити в м'ясорубці або в чаші блендера перці, помідори і кінзу до середніх шматочків. Перекласти в каструлю з товстим дном і варити 20 хвилин, періодично помішуючи соус. 

Через 20 хвилин всипати в соус коріандр і хмелі-сунелі. Варити ще 30-40 хвилин, поки соус не стане густим і тягучим. Потім додати подрібнений часник, цукор та інші спеції. Гріти ще 5 хвилин на мінімальному вогні і вимкнути. Розкласти соус в стерилізовані банки і закрутити обробленими кришками.

Вас також можуть зацікавити новини: