Страву французької кухні можна приготувати не тільки з картоплею.
Напевно, будь-яка жінка у Франції вміє готувати гратен - рецепт побудований навколо картоплі, нарізаної слайсами. Це свого роду запіканка з певного коренеплоду, але часто в неї додають інші овочі, м'ясо або рибу. Дізнайтеся, як можна приготувати гратен, щоб близькі просили добавки.
Найпростіший рецепт, за яким можна приготувати гратен із картоплі та зробити вечерю нашвидкуруч, не містить жодних "складних" продуктів. Його легко може освоїти будь-яка господиня.
Інгредієнти:
Такий французький гратен у духовці готується дуже просто - очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо її, потім нарізаємо тонкими слайсами, що тонше - то краще. У сотейник виливаємо вершки, додаємо мелений мускатний горіх на кінчику чайної ложки, сіль і перець, а також половину від зазначеної кількості твердого сиру. Ставимо масу на вогонь і розігріваємо, не доводячи до кипіння, поки сир повністю не розплавиться.
Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, розподіляємо по дну часник, пропущений через прес. Викладаємо перший шар шматочків картоплі, змащуємо соусом, і так продовжуємо, поки не закінчиться коренеплід. Верхній шар змащувати не потрібно, але можна трохи посолити. Закриваємо форму фольгою, запікаємо в духовці 50 хвилин за 180 градусів Цельсія, потім фольгу прибираємо, посипаємо картоплю сиром, що залишився, і відправляємо назад у духовку. Готуємо ще 10-15 хвилин за 200 градусів Цельсія.
Якщо вам здається такий рецепт занадто простим і нудним, можна зробити гратен із цвітної капусти. Для цього вам, окрім стандартного переліку продуктів, знадобиться ще літр молока і дві цвітні капусти. Картоплю можна залишити, а можна прибрати - за вашим бажанням. Соус готується так само, як у попередньому рецепті, тільки замість вершків молоко.
Далі, якщо використовуєте картоплю, то її чистимо, нарізаємо тонкими скибочками, викладаємо у форму, змащену олією. Змащуємо соусом, зверху викладаємо відварену капусту, розібрану на суцвіття, і також розподіляємо соус. Повторюємо шари, поки не закінчаться інгредієнти. Також можна одразу викласти картоплю та капусту у форму, а соусом залити все наприкінці. Відправляємо в духовку на 50 хвилин за 180 градусів Цельсія під фольгою, потім фольгу знімаємо, посипаємо страву сиром і допікаємо 10-15 хвилин за більш високої температури.
Такий гратен картопляний готується вже складніше, оскільки склад інгредієнтів змінюється, і м'ясо потрібно обробляти ретельніше, ніж овочі. Краще брати саме шматок свинини або яловичини і перетворювати його на фарш самостійно, але якщо такої можливості немає - підійде і покупний.
Інгредієнти:
У цьому випадку приготування починається не з соусу, а з овочів. Ріпчасту цибулю чистимо, нарізаємо кільцями або півкільцями, обсмажуємо на олії до золотистого кольору, потім вливаємо трохи води і тушкуємо. На суху сковорідку викладаємо розчавлений ножем зубчик часнику і мелену паприку, обсмажуємо кілька секунд. Туди ж викладаємо фарш, смажимо 7-8 хвилин, солимо, перчимо, через 5 хвилин прибираємо з плити.
Форму для запікання змащуємо вершковим маслом, викладаємо шар картоплі, нарізаної кружальцями, потім фарш, потім цибулю і так, доки не скінчаться інгредієнти. Кожен шар пересипаємо подрібненою петрушкою. Виливаємо у форму склянку води, ставимо на 30 хвилин у духовку за 180 градусів Цельсія під фольгою.
Готуємо соус - у сотейнику змішуємо вершки, сметану, сіль і паприку, збиваємо міксером. Дістаємо гратен із духовки, поливаємо соусом, посипаємо тертим сиром, прибираємо назад на 20 хвилин без фольги до золотистої скоринки.