
Іноді душа бажає чогось нового, але водночас й простого, щоб не витрачати за плитою більше належного часу. Якщо ви шукаєте, чим особливим порадувати сім'ю і гостей, тоді італійська кухня - для вас. Читайте в цьому матеріалі УНІАН, як готується лазанья за рецептами досвідчених кухарів.
- Рецепт - лазанья класична болоньєзе
- Лазанья Клопотенка - авторський рецепт шеф-кухаря
- Лазанья вдома - прості рецепти з того, що є на кухні
- Лазанья в мультиварці - які режими використовувати
Раніше ми говорили про те, що можна приготувати з фаршу на обід або вечерю.
Рецепт - лазанья класична болоньєзе
Лазанья класична або, як її ще називають, лазанья з фаршем є найпростішою стравою італійської кухні після піци.
Вам знадобляться:
- листи лазаньї - 6 шт;
- м'який сир (моцарелла ) - 250 гр;
- твердий сир-50 гр;
Для соусу "Бешамель":
- молоко - 500 мл;
- вершкове масло - 50 мл;
- пшеничне борошно - 5 гр;
- мускатний горіх, сіль за смаком.
Для соусу "Болоньєзе":
- м'ясний фарш - 350 гр;
- морква, цибуля;
- суміш трав за смаком;
- томатний соус - 250 гр;
- рослинна олія - 20 гр;
- селера за смаком.
Готуємо спочатку соус "Болоньєзе": смажимо моркву, м'ясний фарш з томатним соусом і травами. Окремо готуємо соус "Бешамель": буквально варимо борошно в молоці з сіллю і спеціями до загустіння.
Після того як соуси будуть готові, змащуємо маслом форму для випічки, потім додаємо "Бешамель" і викладаємо листи лазаньї, чергуючи з соусом "Болоньєзе". Кожен верх посипаємо м'яким сиром, останній - твердим. Це важливо, бо без соусу листи виходять сухими. Всього рецепт класичний займає 30-40 хвилин (за умови 180°C у плиті). По завершенню дайте лазаньї "постояти" 15-20 хвилин.
Лазанья Клопотенка - авторський рецепт шеф-кухаря
Якщо звичайні рецепти лазаньї вашим гостям і родичам вже набридли, скористайтеся порадами відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Вам знадобляться:
- лазанья - 10-16 листів;
- телячий фарш ( або асорті) - 800-900 гр;
- томатний сік / соус - 1 склянка;
- оливкова олія - 3 ст. л.;
- ріпчаста цибуля, часник, селера, базилік;
- червоне сухе вино - 100 мл;
- твердий сир - 300 гр;
- пармезан - 70 гр;
- сіль, перець.
Для соусу "Бешамель":
- молоко - 80 мл;
- вершкове масло - 80-100 гр;
- борошно - 80-100 гр;
- мускатний горіх, сіль.
Для соусу "Бешамель" розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте трохи борошна, просмажте все 3 хвилини. Потім влийте холодне молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Варити соус слід на середньому вогні. Коли маса загусне до стану рідкої сметани, додайте сіль, мускатний горіх, перемішайте - соус готовий.
Для соусу "Болоньєзе" обсмажте цибулю і часник на оливковій олії до м'якості цибулі, додайте селеру. Все разом готуйте близько 2-3 хвилин. Потім додайте фарш, розбийте його лопаткою на маленькі шматочки. Він повинен рівномірно потемніти. Потім влийте сухого вина, а через 5 хвилин - стакан томатного соку, смажити слід ще хвилин 10.
Коли соуси готові, починайте збирати лазанью: традиційно по черзі викладайте макаронні листи, просочені соусами і посипані сирами. Все готувати у духовці з температурою 180°C 40-50 хвилин.
Лазанья вдома - прості рецепти з того, що є на кухні
Пам'ятайте, будь-який дорогий інгредієнт можна легко замінити тим, що є у вас в холодильнику (але це не стосується, наприклад, домашнього тіста).
У цьому контексті варто згадати про улюблений усіма господинями рецепт ледачої лазаньї або лазаньї у духовці. Цей рецепт досить простий: він нічим не відрізняється від класичного варіанту, хіба що меншою кількістю інгредієнтів і дешевизною.
Вам знадобляться:
- листи лазаньї або недорогий лаваш;
- твердий сир - 250 гр.
Для соусу "Бешамель":
- молоко - 50 мл;
- рослинна олія - 50 мл;
- борошно - 5 гр;
- спеції, сіль за смаком.
Для соусу "Болоньєзе":
- м'ясний фарш (будь-який) - 350 гр;
- морква, цибуля;
- томатний соус / кетчуп - 250 мл;
- рослинна олія - 50 мл.
Робимо все так само: окремо готуємо два соуси (використовуйте доступні овочі - часник, помідори замість томатного соусу), потім щедро змащуємо ними листи вже купленого лаваша і запікаємо. Сир у цьому випадку можна використовувати якогось одного виду: краще, звичайно ж, твердого.
Лазанья в мультиварці - які режими використовувати
Ще один спосіб приготувати італійську страву швидко - лазанья в мультиварці.
Вам знадобляться:
- недорогий лаваш, пергаментний папір;
- м'який сир - 200 гр;
- твердий сир - 50 гр.
Для соусу "Бешамель":
- молоко - 500 мл;
- вершкове масло - 50 мл;
- борошно - 5 гр;
- спеції, сіль за смаком.
Для соусу "Болоньєзе":
- м'ясний фарш (можна курку) - 350 гр;
- морква, цибуля;
- томатний соус - 250 мл;
- рослинна олія - 20 гр.
Розтопіть масло в режимі "Жарка", поступово додаючи до нього борошно, а потім молоко - це буде соус "Бешамель". Для соусу "Болоньєзе" мультиварку переведіть в режим "Випічка" - щоб обсмажити фарш, цибулю і часник. У режимі "Тушіння" додайте до фаршу томатну пасту.
Щоб зібрати лазанью, дно мультиварки слід вистелити пергаментним папером і змастити соусом "Бешамель". Процедура така ж, як і в класичних рецептах лазаньї в духовці. Потім слід встановити мультиварку в режим "Випічка" на 60 хвилин.
Можна додавати курку і гриби. Лазанья з грибами вийде ще екзотичнішою, ніж лазанья з куркою (коли ви фактично просто замінюєте одне м'ясо на інше). Але завжди звертайте увагу, що багато овочів, включаючи гриби, містять рідину. В такому випадку їх потрібно попередньо обсмажити, інакше лазанья буде схожа на густий суп.