Як приготувати лазанью самостійно-поради / depositphotos.com

Іноді душа бажає чогось нового, але водночас й простого, щоб не витрачати за плитою більше належного часу. Якщо ви шукаєте, чим особливим порадувати сім'ю і гостей, тоді італійська кухня - для вас. Читайте в цьому матеріалі УНІАН, як готується лазанья за рецептами досвідчених кухарів.

Раніше ми говорили про те, що можна приготувати з фаршу на обід або вечерю. 

Рецепт - лазанья класична болоньєзе

Лазанья класична або, як її ще називають, лазанья з фаршем є найпростішою стравою італійської кухні після піци. 

Відео дня

Вам знадобляться:

  • листи лазаньї - 6 шт;
  • м'який сир (моцарелла ) - 250 гр;
  • твердий сир-50 гр;

Для соусу "Бешамель":

  • молоко - 500 мл;
  • вершкове масло - 50 мл;
  • пшеничне борошно - 5 гр;
  • мускатний горіх, сіль за смаком.

Для соусу "Болоньєзе":

  • м'ясний фарш - 350 гр;
  • морква, цибуля;
  • суміш трав за смаком;
  • томатний соус - 250 гр;
  • рослинна олія - 20 гр;
  • селера за смаком.

Готуємо спочатку соус "Болоньєзе": смажимо моркву, м'ясний фарш з томатним соусом і травами. Окремо готуємо соус "Бешамель": буквально варимо борошно в молоці з сіллю і спеціями до загустіння.

Після того як соуси будуть готові, змащуємо маслом форму для випічки, потім додаємо "Бешамель" і викладаємо листи лазаньї, чергуючи з соусом "Болоньєзе". Кожен верх посипаємо м'яким сиром, останній - твердим. Це важливо, бо без соусу листи виходять сухими. Всього рецепт класичний займає 30-40 хвилин (за умови 180°C у плиті). По завершенню дайте лазаньї "постояти" 15-20 хвилин.

Лазанья Клопотенка - авторський рецепт шеф-кухаря

Якщо звичайні рецепти лазаньї вашим гостям і родичам вже набридли, скористайтеся порадами відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.  

Вам знадобляться:

  • лазанья - 10-16 листів;
  • телячий фарш ( або асорті) - 800-900 гр;
  • томатний сік / соус - 1 склянка;
  • оливкова олія - 3 ст. л.;
  • ріпчаста цибуля, часник, селера, базилік;
  • червоне сухе вино - 100 мл;
  • твердий сир - 300 гр;
  • пармезан - 70 гр;
  • сіль, перець.

Для соусу "Бешамель":

  • молоко - 80 мл;
  • вершкове масло - 80-100 гр;
  • борошно - 80-100 гр;
  • мускатний горіх, сіль.

Для соусу "Бешамель" розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте трохи борошна, просмажте все 3 хвилини. Потім влийте холодне молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Варити соус слід на середньому вогні. Коли маса загусне до стану рідкої сметани, додайте сіль, мускатний горіх, перемішайте - соус готовий.

Для соусу "Болоньєзе" обсмажте цибулю і часник на оливковій олії до м'якості цибулі, додайте селеру. Все разом готуйте близько 2-3 хвилин. Потім додайте фарш, розбийте його лопаткою на маленькі шматочки. Він повинен рівномірно потемніти. Потім влийте сухого вина, а через 5 хвилин - стакан томатного соку, смажити слід ще хвилин 10.  

Коли соуси готові, починайте збирати лазанью: традиційно по черзі викладайте макаронні листи, просочені соусами і посипані сирами. Все готувати у духовці з температурою 180°C 40-50 хвилин.

Лазанья вдома - прості рецепти з того, що є на кухні

Пам'ятайте, будь-який дорогий інгредієнт можна легко замінити тим, що є у вас в холодильнику (але це не стосується, наприклад, домашнього тіста).

У цьому контексті варто згадати про улюблений усіма господинями рецепт ледачої лазаньї або лазаньї у духовці. Цей рецепт досить простий: він нічим не відрізняється від класичного варіанту, хіба що меншою кількістю інгредієнтів і дешевизною.

Вам знадобляться:

  • листи лазаньї або недорогий лаваш;
  • твердий сир - 250 гр.

Для соусу "Бешамель": 

  • молоко - 50 мл;
  • рослинна олія - 50 мл;
  • борошно - 5 гр;
  • спеції, сіль за смаком.

Для соусу "Болоньєзе":

  • м'ясний фарш (будь-який) - 350 гр;
  • морква, цибуля;
  • томатний соус / кетчуп - 250 мл;
  • рослинна олія - 50 мл.

Робимо все так само: окремо готуємо два соуси (використовуйте доступні овочі - часник, помідори замість томатного соусу), потім щедро змащуємо ними листи вже купленого лаваша і запікаємо. Сир у цьому випадку можна використовувати якогось одного виду: краще, звичайно ж, твердого.

Лазанья в мультиварці - які режими використовувати 

Ще один спосіб приготувати італійську страву швидко - лазанья в мультиварці.

Вам знадобляться:

  • недорогий лаваш, пергаментний папір;
  • м'який сир - 200 гр;
  • твердий сир - 50 гр.

Для соусу "Бешамель":

  • молоко - 500 мл;
  • вершкове масло - 50 мл;
  • борошно - 5 гр;
  • спеції, сіль за смаком.

Для соусу "Болоньєзе":

  • м'ясний фарш (можна курку) - 350 гр;
  • морква, цибуля;
  • томатний соус - 250 мл;
  • рослинна олія - 20 гр.

Розтопіть масло в режимі "Жарка", поступово додаючи до нього борошно, а потім молоко - це буде соус "Бешамель". Для соусу "Болоньєзе" мультиварку переведіть в режим "Випічка" - щоб обсмажити фарш, цибулю і часник. У режимі "Тушіння" додайте до фаршу томатну пасту.

Щоб зібрати лазанью, дно мультиварки слід вистелити пергаментним папером і змастити соусом "Бешамель". Процедура така ж, як і в класичних рецептах лазаньї в духовці. Потім слід встановити мультиварку в режим "Випічка" на 60 хвилин.

Можна додавати курку і гриби. Лазанья з грибами вийде ще екзотичнішою, ніж лазанья з куркою (коли ви фактично просто замінюєте одне м'ясо на інше). Але завжди звертайте увагу, що багато овочів, включаючи гриби, містять рідину. В такому випадку їх потрібно попередньо обсмажити, інакше лазанья буде схожа на густий суп.

Вас також можуть зацікавити новини: