
Лазанья - це традиційна страва італійської кухні з п'яти шарів тіста. Начинка може бути будь-якою, але в Італії "найправильнішим" варіантом вважається м'ясний фарш із рагу, соус бешамель і пармезан. У регіонах також можна зустріти овочі, шпинат, соус болоньєзе та інші сири.
Саме слово "лазанья" - це грецьке "ласана", яке пізніше запозичили римляни. У них так називався казан для приготування їжі - "лазанум", тобто спочатку таким чином описували ємність, а не страву. Тільки італійці стали використовувати термін для позначення конкретної страви.
Як готується лазанья - рецепт з Італії
У різних регіонах Італії по-різному готується і лазанья - рецепт класичний передбачає використання певних інгредієнтів. Якщо хочете зробити страву, яку подають у найкращих ресторанах світу, купіть:
- упаковку листів для лазаньї вагою 500 грамів;
- 800 грамів фаршу з яловичини;
- 600 грамів томатів;
- один болгарський перець;
- 200 грамів томатного соусу;
- 400 мл молока;
- одна біла цибуля;
- 300 грамів моцарели;
- оливкова олія Extra virgin;
- свіжий базилік для прикраси.
Також потрібно буде взяти:
- 60 грамів пшеничного борошна;
- 60 грамів вершкового масла;
- три зубчики часнику;
- 80 грамів сиру пармезан;
- червоний перець чилі, чорний перець, орегано, базилік, сіль.
Спочатку вам потрібно зробити соус болоньєзе - у великій каструлі або сковороді розігріти оливкову олію, приблизно дві столові ложки. Дрібно нарізати цибулю і часник, викласти на сковороду. Смажити до золотистого відтінку, тільки потім додати фарш. Посолити, поперчити, перемішати і посипати орегано. Коли фарш набуде сірого відтінку, нарізати дрібно перець і помідори без шкірки, викласти на сковороду, влити томатний соус. Знову перемішати, протушкувати п'ять хвилин і прибрати з вогню.
Потім робимо соус бешамель - розтопити на сковороді вершкове масло, всипати просіяне борошно. Перемішати й одразу прибрати все це з плити. У чистому маленькому сотейнику нагріти склянку молока, влити в неї олію, збити вінчиком, щоб прибрати грудочки. Проварити три хвилини, додати ще склянку молока і терті сири.
Два цих соуси - те, з чого насамперед складається лазанья - рецепт простий, але важливо дотримуватися технології. Важливо знати, в якому порядку збирати лазанью, щоб страва вийшла саме такою, як потрібно. Крім того, врахуйте, скільки шарів має бути лазанья - в оригінальному рецепті їх цілих п'ять, тому форму беріть вищу.
Дно форми для запікання змастіть бешамелем, викладіть перший лист. Далі чергуйте шари в такому порядку - Болоньєзе - лист - Бешамель - лист - Болоньєзе і так доти, доки не скінчаться інгредієнти. Останнім шаром обов'язково має бути соус Болоньєзе, який потрібно посипати тертими сирами, орегано, перцем чилі та чорним і базиліком. Коли все буде готово, закрийте страву фольгою і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хвилин. Наприкінці прикрасьте лазанью свіжим базиліком і подайте до столу.