
У мирний час тушонку найчастіше використовували для пікніків і посиденьок на дачі, адже такий продукт не потребує багато часу на приготування. Зараз, в умовах війни, тушонка виручить кожного жителя України - зробити її нескладно, зберігається вона довго, а нагодувати вдасться всю сім'ю.
УНІАН пропонує класичний рецепт тушонки та різні варіації на тему.
Рецепт тушонки зі свинини
- свинина - 1 кг;
- сіль - 1 ст.л;
- перець, спеції - за смаком.
Нарізати свинину великими шматками, залишити в солі на 15 хвилин. Потім простерилізувати банки та кришки. Викласти м'ясо в банки - укладання має бути щільним, але не під саму кришку.
Узяти каструлю, на її дно вистелити рушник, поставити банки і накрити кришками. Наповнити каструлю водою і поставити на вогонь. Дочекатися, поки вода закипить, і готувати тушонку 5 годин. Весь час підливати кип'ячену воду в каструлю. Наприкінці закатати банки звичним способом.
Тушонка - рецепт із яловичини
- яловиче філе - 5 кг;
- духмяний перець;
- свиняче сало - 2 кг;
- сіль;
- лаврові листки - 7 листів.
Сало і яловичину нарізати великими шматками, викласти в каструлю. Поставити її на мінімальний вогонь, додати лавровий лист і горошинки перцю. Додати воду, закрити каструлю кришкою, варити тушонку близько 7 годин.
Періодично потрібно перемішувати страву, щоб спеції рівномірно розподілилися, а сама тушонка приготувалася з усіх боків. Наприкінці розкласти м'ясо по банках і закатати.
Як зробити тушонку з м'яса курки
- курка - 1.5 кг;
- лавровий лист - 2 шт;
- сіль, перець чорний - за смаком;
- перець горошком - 2 шт;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
Курку вимити, нарізати на частини, викласти в глибоку миску, посолити, поперчити і ретельно перемішати. Банки простерилізувати, на дно викласти духмяний перець, лавровий лист і кілька кілець ріпчастої цибулі. Потім наповнити банки куркою. Утрамбовувати щільно, але залишити 2-3 см до краю банки і закатати їх.
На дно каструлі постелити рушник, поставити банки, наповнити водою так, щоб вона покривала курку. Дочекатися закипання і тушкувати 7 годин. Після закінчення зазначеного часу, прибрати каструлю з вогню і дочекатися, поки банки повністю охолонуть.