
Тушкована капуста - популярний в Україні гарнір, а іноді ця страва стає основною. Її можна зробити з м'ясом, сосисками, грибами або без будь-яких добавок - тушкований овоч і сам по собі дуже смачний. Дізнайтеся, що потрібно додати в сковороду під час готування, щоб поліпшити якість страви.
Тушкована капуста з куркою
Тушкована капуста з м'ясом - це завжди чудовий варіант вечері або обіду. Вдалий тандем із птицею перетворює гарнір на ситну основну страву.
Інгредієнти:
- 450 грамів білокачанної капусти;
- 400 грамів курки;
- одна ріпчаста цибуля;
- одна морква;
- мелена паприка;
- сіль, перець, рослинна олія;
- томатна паста.
Курку ретельно миємо під проточною водою, нарізаємо дрібним кубиком. Беремо каструлю з товстими стінками або містку сковорідку, наливаємо олію, чекаємо, поки вона нагріється. Потім викладаємо м'ясо, обсмажуємо кілька хвилин до золотистого відтінку. Додаємо до курки нашатковану ріпчасту цибулю, смажимо 5 хвилин, потім стільки ж, але вже з тертою морквою. Видавлюємо з пакетика 50 грамів томатної пасти, перемішуємо.
Шаткуємо ретельно вимиту капусту, відправляємо в посудину з м'ясом, пастою, цибулею та морквою. Вливаємо склянку води, але в жодному разі не перемішуємо. Накриваємо кришкою і на мінімальному вогні тушкуємо 5-7 хвилин, поки капуста не "всядеться". Потім прибираємо кришку, перемішуємо, знову закриваємо і тушкуємо 20 хвилин. Солимо, перчимо, всипаємо паприку і доготовляємо 5-7 хвилин без кришки.
Тушкована капуста із сосисками та картоплею
Такий варіант ситної страви точно підійде тим, хто не має часу готувати - тушкована капуста з картоплею та сосисками не потребує ані унікальних кулінарних навичок, ані багатьох годин танців біля плити.
Інгредієнти:
- 400 грамів білокачанної капусти;
- п'ять картоплин;
- п'ять сосисок;
- одна ріпчаста цибуля;
- одна морква;
- зелень;
- рослинна олія;
- сіль, перець, часник.
Насамперед знімаємо плівку із сосисок, нарізаємо напівфабрикати кільцями, відправляємо на розігріту пательню, змащену соняшниковою олією. Злегка обсмажуємо і перекладаємо на тарілку. У цей момент на сковорідку відправляємо картоплю, нарізану кубиками, смужками або півкільцями. Смажимо 5 хвилин, потім додаємо нашатковану ріпчасту цибулю і терту моркву. Готуємо 5-10 хвилин. Капусту миємо, ріжемо соломкою, додаємо до решти овочів.
Заливаємо в сковорідку склянку води, накриваємо ємність кришкою і тушкуємо капусту 5-7 хвилин, поки вона не розм'якне. Прибираємо кришку, викладаємо в сковороду сосиски, перемішуємо, готуємо ще 5-7 хвилин. Додаємо дрібно нарізаний часник, солимо, перчимо, залишаємо страву на маленькому вогні на 5-7 хвилин, а потім посипаємо зеленню і подаємо до столу.
Корисна порада: тушкована капуста з томатною пастою, м'ясом, грибами, картоплею, будь-якими іншими додатками, а також у самостійному вигляді буде в 100 разів смачнішою, якщо ви використовуєте один лайфхак. Будь-які спеції - сіль, перець горошком або духмяний, краще додати в самому кінці, тоді аромат страви буде яскравішим. Крім того, обов'язково в процесі готування додайте 4 інгредієнти - по 1 ч. л. томатної пасти, цукру, оцту та вершкового масла. Тоді у вас вийде дійсно смачна тушкована капуста - м'яка та соковита.