Справжній український банош готується дуже швидко та з доступних продуктів.
Банош або бануш - найвідоміша страва української закарпатської кухні, яка готується з кукурудзяної каші з додаванням сиру і м'яса за смаком. Це ситна і недорога страва, оскільки кукурудзяна крупа є однією з найдешевших. Банош рекомендується готувати на один раз, оскільки після повторного розігрівання каша стає несмачною.
Раніше ми розповідали як готувати ще одне національне блюдо - український борщ.
Крупу промийте 2-3 рази під проточною водою. Воду залити в каструлю і довести до кипіння. Додати молоко і сметану в воду, довести до кипіння на середньому вогні. У киплячу рідину всипати промиту кукурудзяну крупу. Посолити і поперчити кашу за смаком. Варити банош до готовності, поки каша не почне легко відходити від стінок каструлі (приблизно 25-30 хвилин). Після цього додати в кашу інші інгредієнти за смаком - бринзу, сало, гриби і т. д.
Раніше ми писали докладніше про те, як варити кукурудзяну крупу.
Змішати в каструлі сметану і воду. Довести до кипіння. Крупу промити 2-3 рази і додати в киплячу суміш. Варити банош приблизно 20 хвилин, постійно помішуючи. Сало підсмажити на олії на сковороді до золотистого кольору. Вийняти шкварки, а на жирі з-під сала підсмажити дрібно нарізану цибулю.
У гарячий банош вмішати сир. Зверху посипати тертою бринзою. Зверху викласти на бануш шкварки з цибулею.
Незвичайний рецепт баноша опублікував на своєму сайті.
Замаринувати цибулю - нарізати півкільцями, залити оцтом і склянкою води. Додати дрібку солі. Залишити маринуватися цибулю на 30 хвилин. Гливи нарізати соломкою. Розігріти сковороду з маслом і соняшниковою олією. Обсмажувати гливи 3-4 хвилини.
Кукурудзяну крупу залити молоком. Додати сіль, перець за смаком. Варити кашу на середньому вогні, постійно помішуючи. Час варіння залежить від помелу крупи і вказано на упаковці. У готову кашу вмішати сметану. Викладіть на кашу твердий сир і смажені гриби. Зверху прикрасити маринованою цибулею і відразу подавати гарячу кашу до столу.