Слідчим управлінням ГУ МВС України в м. Києві на підставі перевірки заяв громадян щодо шахрайського заволодіння їхніми коштами порушено кримінальну справу стосовно службових осіб однієї з комерційних структур, які організували телевізійну гру в рамках інтерактивної програми «Грошовий дощ» і ”Телешанс”.

Про це УНІАН повідомили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України.

За даними ДЗГ, організаторів телегри підозрюють у навмисному заволодінні коштами телеглядачів за телефонне з’єднання з оператором зв’язку під виглядом участі у грі в прямому ефірі, хоча такою можливістю їх не забезпечували.

Відео дня

Розслідуванням встановлено, що, відповідно до умов гри, телеглядачам необхідно було зателефонувати за вказаними номерами та назвати слово, яке зазначено на екрані у вигляді кросворду з хаотично розміщеними літерами і якщо глядач називає це слово - йому вручають грошовий приз.

Ведучий в ефірі програми систематично повідомляв, що до телестудії за вказаними на екрані телевізорів номерами телефонів ніхто не телефонує та закликав телеглядачів телефонувати для участі в грі. Постановка програми була створена таким чином, що у телеглядача була впевненість, що при здійсненні телефонного дзвінка він обов’язково потрапить в ефір. Однак, згідно з офіційними правилами гри, потрапити до прямого ефіру та взяти участь у грі має право телеглядач, який зареєструвався найшвидше та найбільшу кількість разів з часу закінчення попередньої програми.

Телеглядачі на підставі вказаної інформації, з метою участі у грі, тобто з метою з’єднання з ведучими інтерактивних програм «Грошовий дощ» і «Телешанс», здійснювали телефонні дзвінки, але після з’єднання та перебуваючи на лінії понад 12 секунд, отримували повідомлення з автовідповідача: «Ви успішно пройшли реєстрацію, бажаємо вам успіху», після чого відбувалося примусове роз’єднання.

За надані послуги операторами стільникового зв’язку автоматично здійснювалося зняття грошових коштів з рахунків абонентів, а оператором стаціонарних телефонів направлялися повідомлення про сплату послуг.

Як зазначили в МВС, обман телеглядачів полягав у тому, що з метою заволодіння їх коштами, які вони сплачували за телефонне з’єднання з оператором зв’язку (близько 7 грн.), ведучий, за вказівкою організаторів, під час прямого ефіру постійно закликав телефонувати до студії з метою прямого телефонного з’єднання між абонентами і телеведучим для участі у грі в прямому ефірі, але такою можливістю їх не забезпечували.