Країна доносів: екс-агент КДБ шокував кількістю "стукачів" в Росії

Росіяни стежать за сусідами, поки влада РФ відстежує дії громадян за допомогою компʼютерних програм.

Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов заявив, що в масштаби практики доносів на співгромадян в Росії величезні. У країні налічується біля 4,5 млн стукачів.

"За кадровим складом Федеральної служби безпеки, тобто головного, скажімо так, міністерства, яке займається організацією цих доносів і всього стеження, це понад 200 тис. оперативних кадрових співробітників ФСБ. Якщо з них 150 тис. – це оперативники, які в полі, то в них у середньому по 30 агентів на зв’язку. 150 тис. помножити на 30 – виходить 4,5 млн. 4,5 млн стукачів у Російській Федерації на 145 млн населення", – розповів він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За словами Жирнова, росіяни стежать за сусідами, поки влада РФ відстежує дії громадян за допомогою компʼютерних програм.  Росії звичайні люди стежать за сусідами, а влада влаштовує стеження за допомогою комп’ютерних програм. Компʼютери відстежують спілкування росіян за ключовими словами, такими як, бомба, гвинтівка, автомат чи теракт. Екс-агент КДБ зазначив, що всі такі розмови автоматично записуються, після чого аналізуються. 

Водночас самі громадяни РФ вважають доноси своєю суспільно корисною роботою, за яку вони ще й отримують гроші. Жирнов вважає, що головною мотивацією для стукачів в Росії є матеріальне становище. Він також припустив, що так багато хто з мешканців РФ намагаєтсья самореалізуватися.

Доноси в Росії

Кількість доносів в Росії продовжує зростати. Справжній "бум" на стукачів почався в РФ після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Росіяни доносять правоохоронцям про все: від критики влади до синьо-жовтого кольору на одязі.

Так, одна з росіянок, яка називає себе "професійним неоплачуваним донощиком" написала на своїх співгромадян вже понад 750 доносів. Причиною такої діяльності жінка назває своє небажання сплачувати репарації Україні після поразки РФ у війні.

Раніше в Підмосковʼї пенсіонер доніс на російську школярку через її одяг. Дівчинка гуляла вулицею у речах синьо-жовтого кольору. На місце "інциденту" приїхали декілька правоохоронців.

Вас також можуть зацікавити новини: