Журналісти знайшли вже сім масових поховань найманців ПВК "Вагнер"

Вони зазначили, що місця поховання "вагнерівських" найманців стрімко розростаються.

Журналісти виявили вже сім кладовищ ПВК "Вагнер", на яких загалом поховано щонайменше 995 чоловік. При цьому кладовища стрімко розростаються.

Видання Бі-бі-сі зазначило, що багато хто з похованих - засуджені, які повинні були ще відбувати терміни у в'язницях. При цьому родичі щонайменше 42 похованих не знали про їх смерть і місяцями з'ясовували їхню долю.

Як повідомило видання, два нових місця поховання "вагнерівців" виявлені в Новосибірську і поблизу Іркутська. Так, на початку квітня волонтери виявили на кладовищі Новосибірська окрему ділянку з 69 свіжими могилами.

Журналісти повідомили, що найчастіше завербованих в ПВК засуджених ховали там, де живуть їхні родичі, проте зараз стало відомо про декілька десятків випадків, коли ліквідованих в Україні найманців, ховали в інших регіонах і не повідомляли родичам.

Родичка одного засудженого, який підписав контракт з ПВК "Вагнер" повідомила виданню, що знайшла його могилу в Іркутську. Там з'явилась така же окрема ділянка, як в Новосибірську. "Нашого там поховали, нам не повідомили - сказала виданню жінка. - Там багато вже поховано і ще при нас копали могили". Місцеві жителі кажуть, що зараз на одній з ділянок кладовища є не менше 40 могил.

Крім того, як зазначило видання, в березні більше 60 одноманітних могил з символікою "Вагнера" були виявлені в Свердловській області, а зараз там 106 могил.

64 могили з однотипними хрестами були виявлені місцевими жителями на кладовищі села Миколаївка Самарської області на початку березня, але тепер число могил зросло майже вдвічі - до 102.

Також свіже кладовище було виявлено на початку лютого жителями підмосковного селища Фряново. Там були 22 могили ліквідованих найманців. За словами жителів селища, ніхто з похованих їм не був знайомий. Бі-бі-сі вдалося зв'язатися з сім'ями двох найманців - вони підтвердили, що чоловіки були ув'язненими. Один був родом з Таджикистану, інший - з Киргизстану. Обидва перестали виходити на зв'язок у жовтні, але про їхню смерть родичі не знали. 

Крім російських регіонів, кладовище "вагнерівців" виявлено також і в тимчасово окупованому Луганську. У лютому там налічувалося 42 могили, але з тих пір на цьому кладовищі з'явилося ще 36 могил.

Однак, як зазначає видання, найбільше і найвідоміше кладовище ПВК "Вагнера" знаходиться в Станиці Бакинській. Станом на 2 квітня там налічувалося 607 могил, і їх число продовжує швидко збільшуватися.

"Вагнерівці" на війні в Україні

До лав "Вагнера" ув'язнених почали активно вербувати восени минулого року. Сам фінансист ПВК Євген Пригожин їздив колоніями і вербував засуджених вступати до його компанії. А після нового року почала надходити інформація про те, що найманці "Вагнера", особливо ув'язнені масового, гинуть в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: