В Британії вважають, що нічого аморального у генетичній модифікації людей немає / pixabay.com

Створення дітей, чиє ДНК було відредаговане за бажанням батьків, отримало обережне зелене світло головного органу Великої Британії з питань етики. Власне, Нуффілдська рада біоетики постановила, що зміна генетичного коду людських ембріонів може бути «морально допустимим», якщо це в інтересах майбутньої дитини не посилює нерівності, які вже розділяють суспільство.

Як пише The Guardian, висновок органу не закликає змінити британське законодавство з метою дозволити генетичну модифікацію дітей. Замість цього в документі зауважується необхідність проведення досліджень, які б перевірили ефективність і безпечність такого підходу і його соціальний вплив. Крім того, потрібні громадські дебати на цю тему.

Читайте такожВчені знайшли гени, що відповідають за риси обличчя

Відео дня

«З нашої точки зору, редагування геному саме собою не є чимось неприйнятним. Немає причин відкидати його в принципі», - сказала голова Нуффілдської ради і професор правознавства, етики і інформатики Бірмінгемського університету Карен Йунг.

Однак, висновки експертів одразу ж викликати критику з боку певних кіл, які звинуватили авторів висновків у тому, що вони відкривають двері до необмеженого використання спадкової генної інженерії і переходу в еру генетичних забаганок.

Читайте такожГенетично модифіковані клітини вперше врятували людину від лейкемії

Видання нагадує, що останні успіхи генетичних технологій дали вченим інструменти, за допомогою яких можна переписувати ДНК в живих клітинах. За допомогою нових процедур можна принципово змінити генетичний код в статевих клітинах чоловіків і жінок або код ембріонів, докорінно змінюючи майбутній розвиток дитини. Законодавство Великої Британії і інших країн забороняє генетичну модифікацію дітей. Однак, багато експериментів у світі довели, що редагування ДНК може бути використане для того, щоб ще до народження вилікувати нащадків від спадкових хвороб батьків.