Ілюстрація / REUTERS

У понеділок цілий робочий тиждень може здатися надзвичайно довгим. Втім, у Великій Британії профспілки закликають до переходу на чотириденну систему. А вчені Оксфордського університету стверджують, що ця ідея може бути ще й корисною для продуктивності і щастя працівників.

Як пише Business Insider, більш ніж півроку професор економіки і стратегії Жан-Еммануель де Ньов досліджував відчуття задоволення і ефективності на роботі серед 5 тисяч працівників колл-центрів у 20 офісах британської компанії зв’язку BT. Учасників дослідження просили оцінити своє відчуття щастя за п’ятибальною шкалою впродовж кожного тижня.

Читайте такожВ українців у жовтні будуть "довгі" вихідні

Відео дня

Результати показали взаємозалежність між чотириденним робочим тижнем і позитивним настроєм, збільшенням кількості дзвінків, а також підвищенням якості обслуговування. Також за такої системи менше працівників відпрошувалися з роботи, а продажі дещо підвищувалися. Видання зауважує, що три вихідних дня на тижні може покращити баланс між роботою і життям, даючи людям більше можливостей розвіятися замість відчуття закінчення часу при нинішній системі.

Видання також пише, що у Новій Зеландії на початку цього року теж проводили схоже дослідження щодо збільшення кількості вихідних. Воно тривало вісім тижнів і показало, що чотириденна система підвищувала командну роботу і активність працівників, а також скорочувала стреси. Втім, деяким окремим працівникам довелося вийти з експерименту, оскільки вони почали відставати.

Читайте такожУ Парижі влаштували вихідний без машин (відео)

Business Insider визнає, знадобиться більше доказів, перш ніж почнеться серйозний перегляд робочого графіку. Втім, тривалий час світ працював шість днів на тиждень. І лише в 20 столітті було вирішено, що субота теж буде вихідним. Тож немає причин вважати, що подібний перегляд неможливий знову.