Ілюстрація / REUTERS

Те, що почалося як експедиція з вивчення написів, залишених робітниками копальнь стародавнього Єгипту, закінчилося серйозним відкриттям, яке відповідає на питання, як була збудована Піраміда Хеопса поблизу Гізи.

Англо-французька експедиція вчених працювала в стародавньому кар’єрі Гатнуб, коли виявила добре збережену до наших днів вантажну рампу. Вона виявилася одноліткою Піраміди Хеопса. Рампі близько 4,5 тисяч років, пише Newsweek.

Читайте такожАмериканський археолог розгадав таємну технологію будівництва пірамід Гізи

Відео дня

На думку вчених, це може серйозно змінити теорії про те, як працівники, які будували одне з чудес світу, змогли піднімати великі кам’яні блоки на таку велику висоту. Крім того, це вказує на те, що шківи були винайдені на сотні років раніше, ніж вважалося досі.

Витесана в кам’яних породах рампа оздоблена двома прольотами кам’яних сходів, в яких вирізані канави, в які колись клали дерев’яні балки. Малюнок канав добре зберігся, тож вчені змогли реконструювати всю систему рампи, по якій древні єгиптяни піднімали блоки алебастру з відкритого кар’єру. На думку дослідників, тягловою силою були дві бригади робітників. Одна з них тягнула брили за допомогою мотузки через шків згори, а інша робила теж саме, тільки знизу. Вчені зауважують, що ця стародавня кам’яна система ефективно використовувала обмежений простір. І цілком логічно можна припустити, що ця технологія була використана під час будівництва Піраміди Хеопса.

Читайте такожАрхеологи розкопали в Судані похоронні піраміди стародавнього царства Куш

Подібні системи рамп добре відомі з часів цивілізації стародавньої Греції. Там їх активно використовували в першому тисячолітті до нашої ери. Однак, знахідка в Гатнубі свідчить, що в Єгипті технологію використовували на 2 тисяч років раніше за греків.