Ілюстрація / REUTERS

Команда геологів з Університету Канзаса виявили під товщею криги Гренландії велетенський кратер, діаметр якого складає 30 кілометрів. Він, вірогідно, сформувався від зіткнення Землі з астероїдом приблизно 12 тисяч років тому.

Кратер, як пише Die Zeit,  лежить під товщею криги льодовика Гаявата на північному заході острова. А помітити його вдалося лише завдяки оцінці даних NASA. Близько 80% Гренландії вкриті льодовиковим щитом. На острові багато льодовиків, і це робить його хорошим місцем для дослідження кліматичних змін. Власне, цим дослідники і займалися, спостерігаючи за процесом танення і беручи зразки ґрунтів на аналіз.

Читайте такожНебезпека з неба: NASA розробляє сценарій, як захистити Землю від зіткнення з великим астероїдом "Бенну"

Відео дня

Перші ознаки того, що під кригою Гренландії лежить велетенський кратер, з’явилися, коли працівники одного з проектів NASA збирали дані про регіональні кліматичні зміни в період між 1996 і 2014 роками. Вони при цьому використовували різні вимірювальні прилади, лазерні сканери і радари власної розробки. Але лише в 2016 році вдалося звести дані до купи і запідозрити, що крига приховує кратер.

Вчений Джон Паден пояснив, що це точно утворення, яке з’явилося в результаті зіткнення.

Читайте такожДо Землі наблизився гігантський астероїд - потенційно небезпечний Florence (фото, відео)

Найвірогідніше, це був якийсь масивний космічний об’єкт, наприклад астероїд, який вдарився об Землю близько 12 тисяч років тому. Але встановити його точний вік важко, оскільки він під льодовиковим щитом. І дістатися до нього неможливо.