Американські фізики здійснили прорив у створенні лазерів / hi-news.ru

Група вчених з Массачусетського технологічного інституту (МТІ) створила найчистіший лазер у світі.

Читайте такожІзраїль хоче розробити бойові лазери протиракетні

Як повідомляє Naked Science, у статті, опублікованій в журналі Optica, вчені пишуть, що їх лазерний пристрій «компактний». Тим не менш, вони намагаються зробити його ще меншим.

Відео дня

Зазначається, що пристрій, призначений для використання в космосі, створює промінь лазерного світла, який з часом змінюється менше, ніж будь-який інший лазер з коли-небудь створених.

У звичайних умовах через зміни температури та інші фактори навколишнього середовища лазерні промені коливаються між різними довжинами хвиль. Вчені називають це «шириною лінії» і вимірюють її в герцах або циклах на секунду. Інші високотехнологічні лазери зазвичай досягають ширини ліній між 1000 і 10 тисяч герц. Ширина лінії нового лазера становить усього 20 герц.

Домогтися такого ефекту дозволило використання в пристрої двох метрів оптоволокна - цей матеріал виробляє лазерне світло з низькою шириною лінії. Крім того, лазер постійно перевіряє свою поточну довжину хвилі у порівнянні з попередньою довжиною та коригує помилки, що виникають.

За словами вчених, висока ширина хвилі — одне з джерел помилок в прецизійних пристроях, які використовують промені лазерного світла. Застосовувати чистий промінь можна в гравітаційно-хвильових датчиках, розміщених в космосі.

Раніше вчені вперше синтезували плазму, температура якої нижче, ніж в глибокому космосі.