Європейська космічна агенція збирається шукати сліди стародавнього життя на Марсі / ESA

Європейська космічна агенція оприлюднила фото поверхні Марса, на яких видні рівчаки і долини. На думку вчених, це сліди стародавніх річок, які колись текли на поверхні Червоної планети.

Сьогодні поверхня Марса – це холодне і сухе місце. Але на думку європейських вчених, так було не завжди, пише Daily Star. Колись у планети була тепліша і вологіша атмосфера. А це означає, що на її поверхні постійно текла вода. В районі південної маріанської височини під назвою Гюйгенс вчені виявили сліди річок, які були сформовані близько чотирьох мільйонів років тому.

Читайте такожNASA успішно висадила на Марсі «крота»

Відео дня

«Дослідження останніх років все більш переконливо вказують на те, що планета колись мала товщу і щільнішу атмосферу, яка була здатна зберігати більшу кількість тепла. Такі умови могли полегшити і підтримувати потік рідкої води на поверхні», - йдеться в повідомленні Європейської космічної агенції.

«Хоч таких умов більше немає, ми бачимо чіткі сліди колишньої активності води, сліди від якої простягаються по марсіанській поверхні», - зауважується в повідомленні.

Тепер вчені цікавляться, чи стародавній клімат міг підтримувати життя на Марсі. Адже його виявлення завжди було «ключовою темою всього дослідження» планети.

Читайте такожВ перший політ на Марс можуть відправити коміка

«Наступного року Європейська космічна агенсія і «Роскомсос» запустять місію ExoMars з апаратом на ходу, який нещодавно був названий іменем Розалінди Франклін, а також поверхневу наукову платформу. Цей апарат об’їде цікаві місця, де проведе бурові роботи в пошуках ознак життя під поверхнею. Ця місія перша в своєму роді», - йдеться в повідомленні агенції.