Імперія ацтеків всього за кілька років була знищена віспою / Flickr/Ted Van Pelt

Нещодавня епідемія в США і Європі привернула увагу до того, наскільки небезпечний кір. ДР Конго бореться з потужним спалахом еболи, яка вбила тисячі людей.

Звісно, в епідеміях немає нічого нового. Але деякі поширені інфекційні хвороби в минулому радикально змінювали історію людства. Про це на сторінках Newsweek пише професор медицини Університету Індіани Річард Гандерман.

Читайте такожВчені дізналися справжню причину загибелі ацтеків

Відео дня

Він нагадує, що п’ять століть тому, в лютому 1519 року, іспанець Гернан Кортез вирушив на кораблі з Куби в бік узбережжя Мексики, щоб дослідити і колонізувати цивілізацію ацтеків. Вже через два роки після цього правитель Ацтекської імперії Монтесума був мертвий, а її столиця Теночтітлан була захоплена іспанцями. Кортез проголосив Ацтекську імперію територією Іспанії. Зброя і військова тактика зіграли свою роль. Але найбільшою зброєю європейців стала епідемії, спричинені хворобами, які вони ненароком привезли з собою зі Старого світу.

Попри те, що Кортез був вправним військовим лідером, він і його «армія» майже тисячі людей, сформованих з іспанців і завербованих аборигенів навряд чи могла б побороти 200-тисячну ацтекську армію без допомоги. І цю підмогу надала епідемія віспи, яка поступово поширилася вглиб від узбережжя сучасної Мексики. В 1520 році хвороба охопила густо населене місто Теночтітлан. Через епідемію кількість мешканців скоротилася на 40% лише за рік.

Віспу спричиняє вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. Він викликає гарячку, нудоту і висипи, вкиваючи тіло наповненими рідиною пухирями. Після них на тілі лишаються шрами. В ті часи від віспи помирав кожен третій хворий. А ті, хто змогли вижити, часто втрачали зір. Віспа існувала ще в древні часи у Єгипті, Індії і Китаї. Ендемія хвороби мучила людство майже тисячоліття. В Європу її принесли з собою хрестоносці в 11 столітті. Коли європейці почали досліджувати і колонізувати інші частини світу, віспа поїхала з ними.

Читайте такожАрхеологи знайшли легендарну ацтекську вежу з майже 700 черепів (фото)

Корінні народи обох Америк включно з ацтеками були особливо уразливими до віспи, тому що вони ніколи не контактували з вірусом. А отже у них не було природного імунітету до нього. Жодних ефективних способів боротися з вірусом теж у них не було.

Віспа знищила ацтеків за кілька років. Спочатку вона вбила немовлят і дітей. Багато дорослих стали недієздатними, тому що або хворіли, або доглядали хворих родичів і сусідів. Також багато людей втрачали волю боротися проти іспанців, тому що бачили, що скрізь, куди вони приходять, починається епідемія. Ацтеки не могли обробляти поля, що призвело до поширення голоду і ще більшого ослаблення імунітету тих, хто пережив епідемію.

Звісно, ацтеки були не єдиним корінним американським народом, який постраждав від появи європейських хвороб. Народи Північної Америки, цивілізації майя й інків також були майже повністю знищені віспою. Інші європейські хвороби, такі як кір і свинка, теж відібрали життя багатьох людей, скоротивши популяцію деяких народів на 90% і більше. Нещодавні дослідження показали, що епідемії могла спричинити ще й сальмонела.

Читайте такожУчені прогнозують епідемію невиліковної хвороби

Здатність віспи виводити з ладу населення і сили ворога призвела до появи зацікавлення в біологічній зброї. В 18 столітті Велика Британія спробувала заразити населення корінних американців. Один з британських командирів писав: «Ми дали їм дві ковдри і хустку з госпіталю, де багато хворих на віспу. Сподіваюся, буде бажаний ефект». Під час Другої світової війни британські, американські, японські і радянські вчені досліджували можливості перетворити віспу на біологічну зброю.

На щастя, кампанія вакцинації світових масштабів була успішною. Останній випадок захворювання на віспу був зареєстрований в 1978 році. Жінка-фотограф померла від вірусу, а вчений, роботу якого вона висвітлювала, наклав на себе руки після цього.

Багато великих битв у світовій історії включно з наступом Кортеза на Ацтекську імперію має мало спільного зі зброєю, тактикою і стратегією. Вирішальну роль часто грали хвороби. Народи, які думають, що зможуть захистити себе лише інвестуючи в зброю, повинні подивитися на історію. Знову і знову її хід змінювали спалахи епідемій. Мікроби надто дрібні, щоб їх можна було побачити неозброєним оком. Але вони виводять з ладу навіть наймогутніші машини війни.