Ілюстрація / REUTERS

Група вчених з Пенсільванського і Каліфорнійського університетів спробувала дізнатися, скільки вільного часу людям потрібно щодня, щоб почуватися щасливими. Як виявилося, спочатку люди дійсно починають почуватися краще, коли у них з’являються вільні хвилини життя.

Але починаючи з двох годин збільшення кількості вільного часу більше не викликає зростання задоволення, пише Die Welt. До такого висновку вчені прийшли в першій частині свого дослідження, провівши опитування серед 13639 працевлаштованих американців упродовж періоду з 1992 до 2008 року. При цьому, учасникам опитування потрібно було відповідати на питання про кількість вільного часу і задоволення від життя.

Читайте такожВидалення сторінки в Facebook зробило людей щасливішими - дослідження

Відео дня

Основою для другої частини дослідження стали дані опитування про те, як американці проводять свій вільний час. В ньому взяли участь 21736 людей. Це опитування доповнювало картинку. Адже в ньому більш точно було визначено, що саме можна вважати «вільним часом». І якщо людина, приміром, читає професійну літературу, чи можна це вважати її дозвіллям. Як і на першому етапі, учасники відповідали на питання, наскільки вони задоволені життям і як багато часу в них лишається на себе. В цьому експерименті респонденти часто давали негативну оцінку своєму рівню щастя через надмірну кількість вільних хвилин.

«Починаючи з 3,42 годин вільного часу на день респонденти почували себе менш щасливими», - йдеться в статті.

Видання зауважує, що в другій частині дослідження брали участь також безробітні люди. З очевидних причин у них було багато причин скаржитися на те, що майже весь день вони нічим не зайняті. І, зрештою, вчені провели третю частину свого дослідження, в якій 200 американців повинні були уявити, що у них є щодня різна кількість вільного часу: 15 хвилин, 2,5 години чи 7,5 годин.

Читайте такожТри вихідних дні роблять працівників щасливішими й продуктивнішими

В якому з цих випадків у них був би вищий стрес. Більшість учасників дала відповідь, що найбільш задоволеними вони були б, якби у них щодня було 2,5 години на дозвілля. Малу кількість вільних хвилин вони пов’язували з високим рівнем стресу.

Видання зауважує, що дослідження базується на опитуваннях. Тому в його точності можна сумніватися. Однак, незаперечним фактом лишається те, що більшість людей дійсно почуваються менш щасливими, коли їм доводиться довго сидіти без діла.