Чумацький шлях / REUTERS

Астрономи оцінили космічні масштаби галактики Чумацький шлях і підрахували, що її маса приблизно дорівнює масі 1,5 трильйона зірок на зразок Сонця.

Ця оцінка найбільш точна на даний момент і враховує всі зірки, планети, пил і гази, а також супермасивну чорну діру, яка розміщена в центрі галактики. Про це пише The Guardian, додаючи, що сама лише чорна діра в 4 мільйони разів масивніша, ніж зірка нашої сонячної системи.

Читайте такожАстрономи спостерігали згубне злиття галактик

Відео дня

"Це абсолютно все, що є у Чумацькому шляху. Знання про загальну масу дозволить нам краще зрозуміти галактику", - сказала астроном Європейської південної обсерваторії Лора Воткінс.

Вчені думали над тим, яка маса Чумацького шляху впродовж десятиліть. Попередні оцінки варіювалися віж 500 мільярдів до 3 трильйонів мас Сонця. Остання ж оцінка фактично опинилася посередині цієї "шкали" і дорівнює трьом тисячам трильйонів трильйонів трильйонів тон.

Щоб визначити масу галактики Воткінс і її колеги зібрали дані з орбітального телескопа Hubble, яким оперує NASA, а також з супутника Gaia Європейської космічної агенції. Останній - це орбітальна обсерваторія, яка фіксує позицію зірок для створення 3D-моделі Чумацького шляху.

Читайте такожNewsweek: У Всесвіті може не бути ніякої темної матерії

Вчені використали обидва телескопи, щоб оцінити рух 46 кульових скупчень, які складаються із сотень тисяч зірок і обертаються навколо галактичного центру. Проаналізувавши рух скупчень, астрономи змогли розрахувати їхнє гравітаційне притягання і масу, яка генерувала цю притягальну силу. Окрім маси Чумацького шляху вчені також розрахували її розмір. За їхніми даними, її радіус складає 129 тисяч світлових років.